Artykuły
Związek między dietą a zdrowiem psychicznym
Dieta ma wpływ również na nasze zdrowie psychiczne. O tym, jak dbać o nasze połączenie jelita-mózg pisze Bartosz Warzeszkiewicz.
czytaj dalejLocavore – czyli korzyści płynące z jedzenia sezonowych produktów lokalnych
Kim są locavore i co jedzą? Justyna Bylinowska dzieli się z nami wskazówkami dotyczącymi lokalnej żywności sezonowej.
czytaj dalejPraca w ogrodzie i jej liczne korzyści
Jakie efekty niesie ze sobą praca w ogrodzie? Badania naukowców dowodzą, że korzyści z tego rodzaju pracy są one ogromne.
czytaj dalejAplikacje mobilne do walki z marnowaniem żywności
Marnowanie żywności jest problemem, na który wielu ludzi próbuje znaleźć jakieś rozwiązanie. Jednym z nich są specjalne aplikacje mobilne.
czytaj dalejBrzydkie owoce i warzywa nie są gorsze
Brzydkie owoce i warzywa nie cieszą się popularnością ze względu na swój wygląd. Ale wciąż są tak samo zdrowe i pożywne, jak te piękne.
czytaj dalejJak przekonać dzieci do niemarnowania żywności?
Aby ograniczyć marnowanie jedzenia powinniśmy włączyć nienachalną edukację w tym zakresie w wspólnie spędzony czas. Jak się za to zabrać?
czytaj dalej“Roślinne złote mleko” na wzmocnienie odporności
Roślinne złote mleko to wywodzący się z Indii prozdrowotny napój, w którego skład wchodzi kurkuma zmieszana z ciepłym mlekiem i przyprawami.
czytaj dalejSuwerenność żywnościowa. Dlaczego powinniśmy do niej dążyć?
Suwerenność żywnościowa to system, który jest nam niezbędny w dobie zmian klimatycznych. Dowiedz się dlaczego!
czytaj dalejPlastik. Jak z niego zrezygnować?
Plastik dosłownie zalewa nasz świat. Do oceanów trafia rocznie 8 mln ton tworzyw sztucznych – to więcej, niż waży Wielka Piramida w Gizie.
czytaj dalejMrożenie żywności po świętach – krótki poradnik
Mrożenie żywności na święta może okazać się przydatnym sposobem przechowywania rzeczy na później.
czytaj dalejWspomóż nas darowizną
Każdy odruch serca się liczy. Twoje 1,5% podatku, darowizna czy też czas poświęcony na wolontariat to zmiana na lepsze w społeczeństwie.