Artykuły
Fast Food vs Slow Food – starcie idei
Współczesne tempo pracy zmusiło wielu z nas do sięgnięcia po fast foody, które w wielu przypadkach są bardzo niezdrowe. Dlatego powstał ruch na rzecz slow food, który propaguje zwolnienie tempa życia i radość z pełnowartościowych posiłków.
czytaj dalejKrótka historia odżywiania
Choć mięso towarzyszy ludzkiej diecie od wielu wieków, to nie stanowi dla nas ani domyślnej, ani jedynej formy dostarczenia energii oraz białka. Przed pojawieniem się rolnictwa praprzodkowie człowieka w ogóle nie spożywali mięsa. Punktem zwrotnym w sposobie budowania...
czytaj dalejNiezdrowe słodkie i słone przekąski. Istnieją dla nich alternatywy!
Batoniki, chipsy, chrupki oraz słone przekąski to produkty, po które sięga większość z nas bez względu na wiek. Pomimo niezaprzeczalnych walorów smakowych są to artykuły wysoko przetworzone, zawierające dużo konserwantów, polepszaczy smaku, a nawet substancji...
czytaj dalejGotowanie na parze – czy warto?
Gotowanie na parze stało się ostatnimi czasy modne. W artykule przyglądamy się wadom i zaletom tej formy przyrządzania posiłków.
czytaj dalejMarnowanie żywności – czego marnujemy najwięcej?
Pieczywo, owoce, wędliny i warzywa – to grupy produktów, które najczęściej trafiają do kosza. Jak zapobiec marnotrawieniu żywności?
czytaj dalejOrzechy – jakie są najzdrowsze?
Orzechy stanowią wyjątkową kategorię produktów roślinnych, będąc zarówno owocami, jak i nasionami. Dowiedz się, które z nich są najzdrowsze.
czytaj dalejDieta antynowotworowa – ciekawostki i wskazówki
Rak stał się prawdziwą plagą naszego świata. Dieta antynowotworowa, która jest pełna warzyw i owoców, może pozwolić nam go uniknąć.
czytaj dalejHodowla przemysłowa zwierząt i jej grzechy
Hodowla przemysłowa sprawiła, że mięso stało się ogólnodostępne. Ale odbija się to na naszym zdrowiu, a zwierzęta hodowlane cierpią katusze.
czytaj dalejCzosnek. Dlaczego warto go stosować w okresie jesienno-zimowym?
Zbliża się okres jesienno-zimowy, więc dobrze wzmocnić odporność. Świetnie nadaje się do tego czosnek, o którym jest poniższy artykuł.
czytaj dalejŚlad ekologiczny – jak mogę go zmniejszyć?
Ślad ekologiczny to wskaźnik naszego wykorzystania zasobów Ziemi w stosunku do możliwości ich regeneracji. Podpowiadamy, jak go zredukować.
czytaj dalejWspomóż nas darowizną
Każdy odruch serca się liczy. Twój 1% podatku, darowizna czy też czas poświęcony na wolontariat to zmiana na lepsze w społeczeństwie.