Pojęcie nietolerancji histaminy znane jest już wielu z nas, stanowi ona bowiem problem zdrowotny doskwierający coraz większej liczbie osób na całym świecie. Powoduje ją ograniczona zdolność naszego organizmu do rozkładu histaminy. Jest to obecne naturalnie w wielu pokarmach białko, które dodatkowo wydziela również nasz układ immunologiczny. Działanie leków przeciwhistaminowych polega na blokowaniu aktywności histaminy w organizmie. Choć skutecznie łagodzą objawy, mogą powodować działania niepożądane, m.in. nudności czy np. senność. Dlatego warto poznać i sięgnąć po tzw. naturalne blokery histaminy.

 

Histamina i jej nadmiar

Histamina jest białkiem wydzielanym przez nasz organizm w reakcji na alergeny lub po urazie. Odgrywa bardzo istotną rolę, a do jej licznych funkcji należy m.in.:

  • pośrednictwo w odpowiedzi alergicznej i zapalnej;
  • pełnienie roli neuroprzekaźnika poprzez oddziaływanie na cykl czuwania i snu;
  • regulacja produkcji kwasu żołądkowego.

Histamina jest kluczowa dla prawidłowego przebiegu licznych procesów fizjologicznych, jednak jej nadmiar może skutkować szeregiem niepożądanych i uciążliwych symptomów. Za wysoki poziom tego białka wywołuje reakcje alergiczne, natomiast u niektórych z nas może prowadzić także do jego nietolerancji. W jednym i drugim przypadku oznacza to wyraźny spadek jakości życia za sprawą takich dokuczliwych objawów jak np.:

  • uporczywe swędzenie;
  • nieżyt nosa;
  • opuchlizna;
  • dolegliwości trawienne.

Aby zaradzić nadmiarowi histaminy, często zalecane są nam leki przeciwhistaminowe, które blokują jej aktywność w organizmie. Warto wiedzieć, że wartościowym uzupełnieniem leczenia farmakologicznego jest odpowiednio dobrana dieta, pomocna w zmniejszaniu oddziaływania histaminy, a także dostępne na rynku naturalne blokery tego białka.

 

Dieta o obniżonej zawartości histaminy

Dieta niskohistaminowa stanowi podstawowy i prosty do zastosowania sposób kontrolowania poziomu histaminy. Zaleca się przede wszystkim ograniczyć, a najlepiej w ogóle wykluczyć ze swojego jadłospisu produkty o wysokiej jej zawartości. Należą do nich m.in.:

  • wędzone oraz dojrzewające mięso i wędliny, takie jak np. popularne kabanosy, salami czy kindziuk;
  • sery dojrzewające, m.in. cheddar, ementaler, parmezan;
  • warzywa fermentowane, np. kapusta kiszona;
  • ryby wędzone;
  • ryby w puszkach;
  • fermentowane napoje alkoholowe (np. piwo i wino).

Pokarmy, które koniecznie trzeba wyeliminować ze swojej diety to z kolei:

  • produkty o długim terminie przydatności do spożycia i przechowywania;
  • półprodukty oraz produkty gotowe, czyli instant; 
  • konserwy.

W miejsce powyższych zaleca się budować swój jadłospis w oparciu o artykuły świeże i nieprzetworzone, do których zaliczymy przede wszystkim:

  • świeże owoce i warzywa;
  • orzechy;
  • zboża;
  • nasiona.

Co do owoców i warzyw, to spośród ich bogactwa lepiej jest wykluczyć cytrusy, awokado, truskawki oraz pomidory, ponieważ mogą wyzwalać histaminę lub zawierać większą jej ilość.

Co istotne, chcąc zapewnić sobie dobrze zbilansowaną dietę o obniżonej zawartości histaminy, dobrze jest skomponować ją z pomocą profesjonalnego dietetyka.

 

 

Naturalne blokery histaminy i substancje przeciwhistaminowe

Działanie leków przeciwhistaminowych nie polega na usuwaniu histaminy z organizmu, lecz na wstrzymywaniu jej działanie. Za ich sprawą nie dochodzi do wiązania się tego białka z określonymi receptorami, w związku z czym nie odczuwamy uciążliwych symptomów.

Naturalne blokery histaminy stanowią natomiast substancje pomocne w kontroli i osłabianiu objawów nietolerancji histaminy. Dzięki obecnym w nich związkach w sposób naturalny dochodzi do zablokowania działania histaminy w naszym organizmie. To z kolei może skutecznie załagodzić symptomy jej nietolerancji. Zawiera je wiele produktów spożywczych, takich jak np. jabłka, cebula czy czosnek.

Ponadto znamy też skuteczne w łagodzeniu nietolerancji histaminy suplementy diety, takie jak kwas askorbinowy, czyli popularna witamina C, czy np. będąca naturalnym antyoksydantem kwercetyna. Przyjrzyjmy się im bliżej.

 

Witamina C i blokowanie wydzielania histaminy

Witamina C jest najpowszechniej znanym, a jednocześnie jednym z najsilniej działających antyoksydantów o właściwościach przeciwzapalnych. Z uwagi na fakt, że wspiera metabolizm histaminy, może prowadzić do obniżenia jej stężenia w organizmie. Jak dowiedli naukowcy (np. w przeprowadzonym w 2018 roku w Niemczech badaniu) istnieje ścisła zależność między regularnym przyjmowaniem witaminy C i zmniejszeniem objawów alergii.

Witaminę C można suplementować, ale warto zacząć od wzbogacenia swojego codziennego jadłospisu o pokarmy będące źródłem jej dużych dawek. Wysoką zawartością witaminy C odznaczają się m.in.:

  • zielona pietruszka;
  • kalafior;
  • brokuły;
  • papryka;
  • dynia;
  • acerola;
  • kiwi;
  • owoce cytrusowe.

 

Kwercetyna a histaminy

Kwercetyna jest silnym naturalnym antyoksydantem o działaniu przeciwhistaminowym – hamuje wydzielanie histaminy przez komórki naszego organizmu. Jej antyalergicznych właściwości dotyczyła publikacja zespołu naukowców z Czech z 2016 roku. Na podstawie przeprowadzonego badania stwierdzili oni zdolność tego flawonoidu do przeciwdziałania spowodowanym uwalnianiem histaminy stanom zapalnym, a także łagodzenia uciążliwych symptomów alergicznego nieżytu nosa.

 

 

Kwercetyna występuje naturalnie w wielu produktach spożywczych, jej naturalne źródło stanowią owoce i warzywa. Największa ilość flawonoidu znajduje się tuż pod ich skórką, dlatego jeśli tylko jest taka możliwość warto spożywać produkty nieobrane.

Kwercetynę zawierają:

  • wiśnie;
  • jabłka;
  • borówki;
  • jagody;
  • winogrona;
  • czarne porzeczki;
  • czerwona cebula;
  • szpinak;
  • brokuły;
  • papryka.

Przygotowując posiłki, warto używać bogatych w kwercetynę ziół i przypraw, takich jak m.in. kolendra, pietruszka, oregano, estragon czy np. liście laurowe. Warto wiedzieć, że dużą zawartością tego flawonoidu odznaczają się również orzechy włoskie, miód oraz miłorząb japoński.

 

Probiotyki i histamina

Jeśli chodzi o łagodzenie dokuczliwych objawów alergii, pomocne nam mogą być pożyteczne mikroorganizmy obecne w jelitach. Specyfika działania probiotyków nie polega na bezpośrednim wpływie na histaminę, lecz poprawie odporności organizmu. Dzięki temu zmniejszają one ryzyko pojawienia się niepożądanych objawów związanych z wysokim poziomem histaminy.

 

Zioła a histamina

Mówiąc o naturalnych blokerach histaminy, warto wspomnieć również o ziołach i leczniczych roślinach. Wiele z nich wykazuje aktywne działanie w zwalczaniu różnego typu uczuleń, tj. zarówno alergii pyłkowej, wziewnej, pokarmowej i skórnej, jak i będącym jej następstwem alergicznym zapaleniem spojówek czy katarem siennym. Dzieje się tak, ponieważ wiele ziół oddziałuje na podstawowe mechanizmy alergii, np. blokując wydzielanie histaminy z komórek. Warto wspomóc się nimi, żeby uczulenie przebiegło łagodniej i dawało nie tak dokuczliwe symptomy.

Do ziołowych naturalnych blokerów histaminy należą m.in.:

  • Pachnotka zwyczajna – występują w niej co najmniej dwie substacje antyalergiczne, kwercetyna i kwas rozmarynowy. Działają one na takie czynniki zapalne jak m.in. przeciwciała IgE i histamina.
  • Czarnuszka siewna – wykazuje silne działanie przeciwzapalne. Dodatkowo odznacza się dużą skutecznością w łagodzeniu alergicznego nieżytu nosa.
  • Tarczyca bajkalska – odznacza się właściwościami przeciwzapalnymi, działa też przeciwalergicznie. Roślina ta hamuje wydzielanie histaminy, ale też aktywność cząstek bądących mediatorami procesu zapalnego.
  • Lepiężnik – wykazuje wielostronne właściwości i zastosowanie, w tym sprawdza się w wyciszaniu uciążliwych objawów alergii. Sprawdza się szczególnie w przypadku łagodzenia alergicznego nieżytu nosa.

 

Podsumowanie

Nadmiar histaminy może skutkować szeregiem niepożądanych i uciążliwych objawów, na szczęście mamy w swoim zasięgu naturalne blokery histaminy, możemy przejść na dietę niskohistaminową czy sięgnąć po odpowiednie zioła. Pamiętajmy jednak, że w przypadku silnej alergii i ciężkiej nietolerancji histaminy występujące w naturze substancje nie zastąpią tradycyjnego leczenia farmakologicznego, mogą je tylko uzupełnić.

 

Informacje przedstawione w powyższym artykule są poradami i mają charakter poglądowy. Przed zastosowaniem prosimy o konsultację z lekarzem.

 

Zapraszamy także do przeczytania podobnych tematycznie artykułów:

 

 

Źródła

  1. https://nietolerancjahistaminy.pl/naturalne-sposoby-na-obnizenie-poziomu-histaminy/#hook7 [dostęp: 09.01.2025]
  2. https://zdrowie.interia.pl/zdrowie/choroby-autoimmunologiczne/news-naturalne-blokery-histamin-jedz-czesciej-by-pozbyc-sie-przyk,nId,6829400#naglowek-bromelaina-a-histaminy [dostęp: 09.01.2025]
  3. https://www.aptekagalen.pl/artykuly/naturalne-ziola-na-alergie-i-domowe-sposoby.html [dostęp: 09.01.2025]
  4. https://nasilekarze.pl/blog/alergia/nietolerancja-histaminy–objawy#naturalne-blokery-histaminy-i-nbsp-ich-wp-yw-na–agodzenie-objaw-oacute-w [dostęp: 09.01.2025]
  5. https://apteline.pl/artykuly/kwercetyna-przeciwutleniacz-z-zielonej-herbaty-jak-wykorzystac-jej-dzialanie [dostęp: 09.01.2025]
Skip to content