Nie da się ukryć, że lato skończyło się nam definitywnie, a w najbliższej perspektywie mamy tylko coraz chłodniejsze jesienne i zimowe dni. Jest to jednocześnie najlepszy moment na to, by zacząć budować swoją odporność. Sprawny i efektywnie funkcjonujący układ immunologiczny stanowi skuteczną ochronę naszego organizmu przed wszelkiego rodzaju bakteriami i wirusami, a tym samym zapobiega infekcjom, a w razie potrzeby zwalcza je. Zdecydowanie warto więc dbać o niego i zawczasu wzmocnić swoją odporność.

W dzisiejszych czasach, kiedy półki aptek uginają się pod ciężarem szerokiego asortymentu farmaceutyków, sięgnięcie po nie wydaje się najprostszym rozwiązaniem. A co z tak zwanymi domowymi sposobami? Metody i środki stosowane przez nasze babcie niezmiennie pozostają przecież skuteczne. Często wystarczy po prostu wzbogacić swoją dietę o konkretne, pełne witamin i minerałów produkty, aby wzmocnić organizm i to w pełni zgodny z naturą sposób.

Zatem jakie naturalne suplementy warto brać?

 

Jakie witaminy brać codziennie

Jeśli chodzi o odporność, w największym stopniu wpływają na nią witaminy C, D i E.

 

Witamina C

Jak udowodniły badania naukowe, witamina C wyraźnie wzmacnia układ immunologiczny, tym samym wspierając organizm w zwalczaniu infekcji. Witamina C to silny antyoksydant. Do jego zadań należy zabezpieczanie komórek przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki, a także wspomaganie odporności wrodzonej poprzez zwiększanie produkcji komórek obronnych. Co więcej, odgrywa on istotną rolę w prawidłowym tworzeniu kolagenu.

Organizm człowieka nie ma zdolności do wytwarzania ani magazynowania witaminy C, z tego więc względu konieczne jest, aby regularnie spożywać produkty będące jej bogatymi źródłami. Należą do nich w szczególności:

  • czerwona i zielona papryka;
  • brukselka;
  • brokuły;
  • pomarańcze;
  • kiwi;
  • jagody;
  • truskawki;
  • maliny;
  • czarny bez.

Warto dodać w tym miejscu, że obróbka produktów skutkuje utratą z nich nawet 50% witaminy C. Żeby zachować jak największą jej ilość, starajmy się więc w miarę możliwości jeść owoce i warzywa na surowo lub gotować je na parze.

 

Witamina D

Drugą witaminą o kluczowym znaczeniu dla naszej odporności jest witamina D, która wzmacnia funkcjonowanie białych krwinek, jak i łagodzi stany zapalne w organizmie. Zgodnie z wynikami badań wspiera pracę układu immunologicznego, redukując ryzyko zakażeń dróg oddechowych.

Witamina D nie bez powodu zwana jest „witaminą słońca” – to pod wpływem jego działania wytwarza ją nasza skóra. Latem o to nietrudno, jednak już jesienią i zimą niezbędna staje się suplementacja. Naturalnymi źródłami witaminy D są produkty odzwierzęce, a w szczególności tłuste ryby morskie. Trochę trudniej o nią w przypadku diety wegańskiej, ponieważ witamina D występuje w roślinach niestety rzadko. Znajdziemy ją jednak w algach (takich jak spirulina i chlorella), a także grzybach, przede wszystkim w:

  • pieczarce dwuzarodnikowej;
  • borowiku szlachetnym;
  • mleczaju rydzu;
  • maślakach;
  • koźlarzach;
  • podgrzybkach;
  • boczniaku ostrygowatym.

 

Witamina E

Witamina E to silny przeciwutleniacz o ważnej roli we wzmacnianiu układu immunologicznego. Wspiera organizm w walce z infekcjami, a także pomaga utrzymać odpowiedni poziom limfocytów T. Zaleca się uwzględnienie bogatych w nią produktów w codziennym menu, zwłaszcza u seniorów, ponieważ wyraźnie obniża ryzyko wystąpienia infekcji.

Do najbogatszych źródeł witaminy E należą:

  • brokuły;
  • szpinak;
  • kiwi;
  • mango;
  • nasiona słonecznika;
  • olej z kiełków pszenicy.

Pamiętajmy, że witamina E rozpuszcza się w tłuszczach, dlatego warto przyjmować ją w połączeniu ze zdrowymi olejami.

 

Kluczowe minerały na odporność

Niebagatelną rolę we wzmacnianiu układu immunologicznego pełnią również minerały, takie jak cynk, selen i żelazo.

 

Cynk

Cynk strzeże naszej odporności, działając silnie przeciwutleniająco i przeciwzapalnie. Znacząco wspomaga on funkcjonowanie wszystkich komórek układu immunologicznego.

Problem niedoboru cynku dotyczy, według szacunków, wielu z nas, w tym aż 30% osób w podeszłym wieku. Dobrze jest więc poznać jego naturalne źródła i wzbogacić o nie swój codzienny jadłospis. Jeśli chodzi o produkty roślinne, cynk znajdziemy przede wszystkim w:

  • pestkach dyni i nasionach słonecznika;
  • migdałach;
  • orzechach z nerkowca;
  • czerwonej, zielonej i czarnej soczewicy;
  • ciecierzycy;
  • białej fasoli;
  • grochu;
  • kaszy gryczanej i brązowym ryżu.

 

Selen

Co do selenu, to działa on na naszą odporność w dwójnasób. Po pierwsze stymuluje układ immunologiczny, gdy pojawia się ryzyko infekcji. Po drugie oddziałuje regulująco, niejako dając znać systemowi odpornościowemu, że jest zbyt obciążony. Dzięki takiej informacji nasz organizm ma szansę przystopować i tym samym oddalić niebezpieczeństwo wystąpienia przewlekłych stanów zapalnych.

Wśród najbogatszych źródeł selenu możemy wyróżnić:

  • orzechy brazylijskie;
  • pieczarki;
  • tofu;
  • ryż brązowy i kaszę jęczmienną;
  • płatki owsiane;
  • ziarna słonecznika;
  • szparagi;
  • zarodki pszenne;
  • sezam.

 

Żelazo

Żelazo odgrywa kluczową rolę w składzie enzymów, które są niezbędne do prawidłowego przebiegu procesów utleniania oraz działania układu odpornościowego. Jego niedobór zwiększa ryzyko zakażeń i infekcji, szczególnie tych wywołanych przez bakterie, ponieważ skuteczność komórek odpornościowych w zwalczaniu patogenów ulega znacznemu osłabieniu. Co więcej, może również zakłócać syntezę kwasu podchlorawego, który działa silnie przeciwwirusowo i przeciwzapalnie.

Do podstawowych źródeł żelaza w diecie wegańskiej należą:

  • tofu;
  • soja;
  • fasola (biała i inne jej rodzaje);
  • soczewica czerwona;
  • ciecierzyca;
  • natka pietruszki;
  • brukselka i brokuły;
  • jarmuż, boćwina, liście rzepy;
  • pestki dyni.

 

Domowe sposoby na odporność

 

Miód

Jeśli chodzi o dobroczynne działanie miodu, podkreśla się zarówno jego właściwości odżywcze, jak i lecznicze. Ten naturalny produkt wspiera prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu, dostarczając bogactwa kluczowych witamin, pierwiastków, aminokwasów i enzymów.

Działanie miodu zależy od jego rodzaju, poszczególne różnią się bowiem od siebie pod względem składu, a tym samym właściwości. W przypadku infekcji dobrze sprawdza się zwłaszcza miód lipowy, ponieważ działa przeciwbakteryjnie, przeciwdrobnoustrojowo, a także napotnie. Dodatkowo produkt ten poprawia ogólny stan naszego zdrowia i łagodzi stany zapalne.

Chcąc w pełni skorzystać z dobrodziejstwa miodu, pamiętajmy o zasadzie, by nie dodawać go do wrzątku, w którym to traci swoje nieocenione właściwości.

 

Czosnek

Czosnek nazywany jest często naturalnym antybiotykiem, które to miano zyskał za sprawą swojego silnego działania przeciwbakteryjnego. Oddziałuje on na układ immunologiczny niezwykle korzystnie, stymulując go i regulując funkcje obronne organizmu. Regularne spożywanie czosnku jest szczególnie polecane w okresie jesienno-zimowym, dla którego charakterystyczne są stany osłabienia i obniżonej odporności.

Nieprzypadkowo jeden z popularnych napojów polecanych w trakcie infekcji stanowi mikstura z ciepłego mleka, miodu i czosnku. Ta kombinacja stanowi świetny i sprawdzony przykład domowego, wzmacniającego odporność napoju, który może skutecznie wspierać układ odpornościowy.

 

Imbir

Imbir to źródło substancji zwanych gingerolami, które wykazują właściwości przeciwzapalne, a tym samym wspomagają organizm w zwalczaniu niektórych rodzajów bakterii. Racząc się nim na regularnych zasadach, wzmacniamy swoją odporność, w tym również za sprawą poprawy krążenia dzięki rozgrzewającemu działaniu imbiru.

Produkt ten przyjmujemy najczęściej, dodając go do owocowych lub ziołowych herbat, soków czy też różnorodnych potraw. Spożywany jest w postaci świeżego korzenia lub w formie sproszkowanej przyprawy. Warto wiedzieć, że zestawienie imbiru z czosnkiem ewidentnie wzmacnia jego prozdrowotne efekty.

 

 

Jakie zioła na odporność

 

Czarny bez

Czarny bez zawiera bogactwo prozdrowotnych i sprzyjających odporności składników, przede wszystkim witaminę C oraz flawonoidy. Co warte wspomnienia, owoce czarnego bzu zawierają tych ostatnich nawet dziesięciokrotnie więcej niż jagody. To właśnie z tego względu są tak silnie działającym przeciwutleniaczem.

Czarny bez to też antocyjany, które dzięki swoim właściwościom antyoksydacyjnym i przeciwzapalnym wspomagają nasz układ immunologiczny w stawianiu czoła infekcjom.

Zanim sięgniemy po ten dobroczynny naturalny specyfik poddajmy go dla pewności obróbce termicznej – zarówno nie w pełni dojrzałe, jak i surowe owoce bzu czarnego mogą bowiem wywołać biegunkę, wymioty i nudności.

 

Borówka czarna (jagoda)

Korzystne działanie jagód na układ immunologiczny opiera się na zawartych w nich antocyjanach o właściwościach przeciwbakteryjnych i przeciwutleniających. Co ważne, jagody dostarczają nam też sporych dawek witaminy C, a także takich ważnych dla zdrowia i naszej odporności związków, jak kwarcetyny i katechin.

Jagody polecane są do spożycia w postaci surowej, w której to formie nie dochodzi do utraty cennej witaminy C. Dobrą opcją jest dodanie świeżych owoców do różnego rodzaju deserów czy np. shaków i smoothies. Z jagód możemy też sporządzić domowe soki lub konfitury, by potem korzystać z dobrodziejstw zawartych w nich wartości odżywczych w zimie.

 

Czystek

Czystek charakteryzuje się wysoką zawartością polifenoli będących silnymi przeciwutleniaczami. Działają one antyoksydacyjnie, co znaczy, że nie tylko niwelują działanie wolnych rodników, ale też hamują zarowno powstawanie, jak i rozwój stanów zapalnych w naszym organizmie.

Czystek stymuluje układ odpornościowy, wykazuje właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne. Z uwagi na te jego cechy picie naparu z czystka poleca się jako skuteczną metodę na skrócenie czasu trwania infekcji, jak i złagodzenie symptomów przeziębienia. Na pewno warto więc sięgać po to ziele, mając przy tym na uwadze, że zachowuje ono swoją skuteczność pod warunkiem regularnego stosowania. Wypicie naparu z czystka jedynie raz na jakiś czas nie będzie miało przełożenia na poprawę naszego zdrowia i odporności.

 

Podsumowanie

Jak naturalnie wzmocnić swoją odporność? Najlepszym rozwiązaniem jest działanie wielotorowe, tj. poprzez:

  1. Witaminy, przede wszystkim takie jak: C, D, E, B6, B12 i B9 (kwas foliowy), których najbogatsze źródło stanowią świeże owoce i warzywa.
  2. Minerały, zwłaszcza cynk, selen i żelazo, przy czym pamiętajmy, że działanie witamin i minerałów na układ immunologiczny człowieka zazwyczaj uzupełnia się. Z tego powodu warto przyjmować je w jednym czasie.
  3. Zioła, wśród których rozróżniamy te o istotnym znaczeniu dla zdrowia i odporności, takie jak wspomniany wyżej czarny bez, borówka czarna i czystek.
  4. Codzienne zdrowe nawyki, czyli dobrej jakości i odpowiednio długi sen, regularna aktywność fizyczna o umiarkowanym nasileniu i zbilansowana dieta, stanowią nieocenione wsparcie dla układu odpornościowego.

 

 

 

Źródła

  1. https://natural.pl/blog/jak-wzmocnic-odpornosc-sprawdzone-witaminy-ziola-i-nie-tylko/#suple.menty-na-odpornosc [dostęp: 17.10.2024]
  2. https://www.doz.pl/czytelnia/a15638-Domowe_sposoby_na_wzmocnienie_odpornosci__jak_w_prosty_sposob_wzmocnic_organizm [dostęp: 17.10.2024]
  3. https://centrumspot.pl/produkty-bogate-w-cynk-10-najlepszych-zrodel/ [dostęp: 17.10.2024]
  4. https://salaterka.pl/15-najlepszych-roslinnych-zrodel-selenu/ [dostęp: 17.10.2024]
  5. https://salaterka.pl/najlepsze-zrodla-zelaza/ [dostęp: 17.10.2024]
  6. https://www.aptekaolmed.pl/blog/artykul/czystek-wlasciwosci-lecznicze-dzialanie-przeciwwskazania,160.html [dostęp: 17.10.2024]
Skip to content