Kanapki są od dawna częścią naszej polskiej diety. Nauczyliśmy się je jeść z licznymi dodatkami. Dlatego dla osób żywiących się tylko roślinnie polecamy poniższe przepisy na ściśle wegańskie pasty kanapkowe, znalezione w anglojęzycznej części Internetu.
Wegańskie pasty kanapkowe
To prawdopodobnie jedne z najczęściej wyszukiwanych receptur kulinarnych w Internecie. Wegańskie pasty kanapkowe można przyrządzić z większości warzyw. Sprawdzą się doskonale w akompaniamencie świeżego pieczywa, ale także jako kolorowy dodatek do sałatek, wege lunchy czy nawet jako farsz do pierogów.
Ricotta z tofu – według przepisu Julie z The Simple Veganista
Tofu samo w sobie jest bardzo mdłe. Jednak nabiera smaku wraz z kolejnymi dodatkami. Poniższy przepis od Julie z The Simple Veganista jest dobrym przykładem, jak wykorzystać tę wiedzę w praktyce.
Czas przygotowania: 5 minut.
Składniki:
- 1 kostka (400 g) tofu miękkiego, twardego lub extra twardego
- 1-2 łyżki stołowe drożdży spożywczych
- 2 łyżeczki łagodnej białej pasty miso
- ½ łyżeczki czosnku w proszku
- ½ łyżeczki cebuli w proszku
- Sól i pieprz dla smaku
- Sok z jednej cytryny
Czynności:
- Dodaj pokruszone tofu, pastę miso, drożdże, czosnek w proszku, cebulę w proszku, sól, pieprz i sok z cytryny do pojemnika robota kuchennego lub do blendera.
- Zmiel do momentu, gdy ricotta stanie się kremowa. Jeśli potrzeba, zdejmuj resztki ze ścian pojemnika.
- Spróbuj i dodaj przypraw według własnych upodobań.
Przygotowana ilość ricotta wystarczy na około dwa kubki/filiżanki. Resztę utrzymywać w ściśle zamkniętym pojemniku w lodówce przez około 5 dni.
Źródło: https://simple-veganista.com/tofu-ricotta/
Humus z buraków – według przepisu Diany z Little Sunny Kitchen
Humus to inaczej pasta sezamowa, popularna potrawa w krajach Bliskiego Wschodu. Ale czemu by nie zrobić humusu o szczególnym smaku, np. buraków? Poniższy przepis na humus z buraków sporządzony przez Dianę z Little Sunny Kitchen może okazać się ciekawym urozmaiceniem naszych posiłków.
Czas przygotowania: 10 minut. Przepis na 4 porcje.
Składniki:
- 1 średniej wielkości burak, upieczony, ugotowany lub ugotowany na parze
- 1 puszka ciecierzycy lub 1 kubek ugotowanej ciecierzycy
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka stołowa tahini (pasty sezamowej)
- 2 łyżki stołowe soku cytrynowego
- 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- ¼ łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
- Szczypta soli
Czynności:
- Dodaj wszystkie składniki do robota kuchennego i zmielić, aż humus stanie się gładki.
- Jeśli humus jest zbyt gęsty, dodaj odrobiny wody i ponownie zmiel. Spróbuj oraz dodaj czosnku i przypraw wg własnych upodobań.
- Podaj w misie, dodaj odrobinę oliwy z oliwek i ozdób nasionami granatu, świeżymi ziołami, nasionami czarnuszki, nasionami sezamowymi itp.
Resztę utrzymywać w ściśle zamkniętym pojemniku w lodówce przez około 4 dni.
Źródło: https://littlesunnykitchen.com/beet-hummus/
A na koniec coś specjalnego!
Wegańska Nutella – według przepisu Michaeli Vais z Ela Vegan
Prawdziwa Nutella nie jest produktem wegańskim (zawiera odtłuszczone mleko), a ponadto posiada składniki, których produkcja jest szkodliwa ekologicznie, takie jak olej palmowy. Zawiera również bardzo dużo cukru. Jeżeli jednak nie możecie odpędzić się od smaku Nutelli, to Michaela Vais z Ela Vegan proponuje Wam poniższy wegański przepis na Nutellę domowej roboty. Jest bardzo prosty w wykonaniu, a ponadto może sprawić wielką frajdę, również Waszym dzieciom.
Czas przygotowania: 5 minut. Przepis na 10 porcji.
Składniki:
- ¼ kubka (70 g) masła orzechowego*
- 4 łyżki stołowe (80 g) syropu klonowego**
- 3 łyżki stołowe (18 g) niesłodzonego proszku kakaowego
- 2 łyżki stołowe wody lub mleka roślinnego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- Szczypta soli morskiej
- Opcjonalnie: szczypta kawy rozpuszczalnej***
Czynności:
- Dodać wszystkie składniki do średniej wielkości miski i ubijać za pomocą trzepaczki, dopóki mikstura nie stanie się gładka i kremowa.
- Spróbuj i jeśli chcesz, aby masło było słodsze, dodaj więcej syropu klonowego (lub innego). Dodaj więcej masła orzechowego i proszku kakaowego, aby otrzymać gęstszy krem, lub dodaj więcej wody, aby otrzymać mniej gęstą pastę czekoladową.
Uwagi:
* Dla smaku najbliższego prawdziwej Nutelli najlepiej zastosować masło z orzechów laskowych; jeśli jednak nie można go dostać, można spróbować masło z orzeszków ziemnych lub inne ulubione; jeśli ma być wersja bez orzechów, to najlepiej użyć masła z nasion słonecznika.
** Zamiast syropu klonowego można dodać inny słodzik w płynie. Mogą to być np. syrop ryżowy, syrop z agawy, syrop z daktyli itp.
*** Można dodać odrobinki kawy rozpuszczalnej (lub użyć espresso w temperaturze pokojowej zamiast wody), aby wzmocnić czekoladowy smak.
Resztę utrzymywać w ściśle zamkniętym pojemniku w lodówce do około tygodnia.
Źródło: https://elavegan.com/vegan-nutella-recipe/
Najnowsze komentarze