Kanapki są od dawna częścią naszej polskiej diety. Nauczyliśmy się je jeść z licznymi dodatkami. Dlatego dla osób żywiących się tylko roślinnie polecamy poniższe przepisy na ściśle wegańskie pasty kanapkowe, znalezione w anglojęzycznej części Internetu.

Wegańskie pasty kanapkowe

To prawdopodobnie jedne z najczęściej wyszukiwanych receptur kulinarnych w Internecie. Wegańskie pasty kanapkowe można przyrządzić z większości warzyw. Sprawdzą się doskonale w akompaniamencie świeżego pieczywa, ale także jako kolorowy dodatek do sałatek, wege lunchy czy nawet jako farsz do pierogów.

Ricotta z tofu – według przepisu Julie z The Simple Veganista

Tofu samo w sobie jest bardzo mdłe. Jednak nabiera smaku wraz z kolejnymi dodatkami. Poniższy przepis od Julie z The Simple Veganista jest dobrym przykładem, jak wykorzystać tę wiedzę w praktyce.

Czas przygotowania: 5 minut.

Składniki:

  • 1 kostka (400 g) tofu miękkiego, twardego lub extra twardego
  • 1-2 łyżki stołowe drożdży spożywczych
  • 2 łyżeczki łagodnej białej pasty miso
  • ½ łyżeczki czosnku w proszku
  • ½ łyżeczki cebuli w proszku
  • Sól i pieprz dla smaku
  • Sok z jednej cytryny

Czynności:

  1. Dodaj pokruszone tofu, pastę miso, drożdże, czosnek w proszku, cebulę w proszku, sól, pieprz i sok z cytryny do pojemnika robota kuchennego lub do blendera.
  2. Zmiel do momentu, gdy ricotta stanie się kremowa. Jeśli potrzeba, zdejmuj resztki ze ścian pojemnika.
  3. Spróbuj i dodaj przypraw według własnych upodobań.

Przygotowana ilość ricotta wystarczy na około dwa kubki/filiżanki. Resztę utrzymywać w ściśle zamkniętym pojemniku w lodówce przez około 5 dni.

Źródło: https://simple-veganista.com/tofu-ricotta/

Humus z buraków – według przepisu Diany z Little Sunny Kitchen

Humus to inaczej pasta sezamowa, popularna potrawa w krajach Bliskiego Wschodu. Ale czemu by nie zrobić humusu o szczególnym smaku, np. buraków? Poniższy przepis na humus z buraków sporządzony przez Dianę z Little Sunny Kitchen może okazać się ciekawym urozmaiceniem naszych posiłków.

Czas przygotowania: 10 minut. Przepis na 4 porcje.

Składniki:

  • 1 średniej wielkości burak, upieczony, ugotowany lub ugotowany na parze
  • 1 puszka ciecierzycy lub 1 kubek ugotowanej ciecierzycy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka stołowa tahini (pasty sezamowej)
  • 2 łyżki stołowe soku cytrynowego
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • ¼ łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
  • Szczypta soli

Czynności:

  1. Dodaj wszystkie składniki do robota kuchennego i zmielić, aż humus stanie się gładki.
  2. Jeśli humus jest zbyt gęsty, dodaj odrobiny wody i ponownie zmiel. Spróbuj oraz dodaj czosnku i przypraw wg własnych upodobań.
  3. Podaj w misie, dodaj odrobinę oliwy z oliwek i ozdób nasionami granatu, świeżymi ziołami, nasionami czarnuszki, nasionami sezamowymi itp.

Resztę utrzymywać w ściśle zamkniętym pojemniku w lodówce przez około 4 dni.

Źródło: https://littlesunnykitchen.com/beet-hummus/

A na koniec coś specjalnego!

Wegańska Nutella – według przepisu Michaeli Vais z Ela Vegan

Prawdziwa Nutella nie jest produktem wegańskim (zawiera odtłuszczone mleko), a ponadto posiada składniki, których produkcja jest szkodliwa ekologicznie, takie jak olej palmowy. Zawiera również bardzo dużo cukru. Jeżeli jednak nie możecie odpędzić się od smaku Nutelli, to Michaela Vais z Ela Vegan proponuje Wam poniższy wegański przepis na Nutellę domowej roboty. Jest bardzo prosty w wykonaniu, a ponadto może sprawić wielką frajdę, również Waszym dzieciom.

Czas przygotowania: 5 minut. Przepis na 10 porcji.

Składniki:

  • ¼ kubka (70 g) masła orzechowego*
  • 4 łyżki stołowe (80 g) syropu klonowego**
  • 3 łyżki stołowe (18 g) niesłodzonego proszku kakaowego
  • 2 łyżki stołowe wody lub mleka roślinnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • Szczypta soli morskiej
  • Opcjonalnie: szczypta kawy rozpuszczalnej***

Czynności:

  1. Dodać wszystkie składniki do średniej wielkości miski i ubijać za pomocą trzepaczki, dopóki mikstura nie stanie się gładka i kremowa.
  2. Spróbuj i jeśli chcesz, aby masło było słodsze, dodaj więcej syropu klonowego (lub innego). Dodaj więcej masła orzechowego i proszku kakaowego, aby otrzymać gęstszy krem, lub dodaj więcej wody, aby otrzymać mniej gęstą pastę czekoladową.

Uwagi:

* Dla smaku najbliższego prawdziwej Nutelli najlepiej zastosować masło z orzechów laskowych; jeśli jednak nie można go dostać, można spróbować masło z orzeszków ziemnych lub inne ulubione; jeśli ma być wersja bez orzechów, to najlepiej użyć masła z nasion słonecznika.

** Zamiast syropu klonowego można dodać inny słodzik w płynie. Mogą to być np. syrop ryżowy, syrop z agawy, syrop z daktyli itp.

*** Można dodać odrobinki kawy rozpuszczalnej (lub użyć espresso w temperaturze pokojowej zamiast wody), aby wzmocnić czekoladowy smak.

Resztę utrzymywać w ściśle zamkniętym pojemniku w lodówce do około tygodnia.

Źródło: https://elavegan.com/vegan-nutella-recipe/

Skip to content