Indeks i ładunek glikemiczny – czym są i jak mogą pomóc w codziennym odżywianiu, by lepiej...
Okiem eksperta
Porady od ekspertów w dziedzinie żywienia. Prezentowane w zrozumiały dla każdego sposób.
Dlaczego wybieramy fast food w stresie – psychologiczne pułapki szybkich kalorii
Kiedy przez dłuższy czas odczuwamy stres lub tzw. negatywne emocje, często robimy różne rzeczy,...
Błonnik pokarmowy. Dlaczego jest tak ważny dla zdrowia?
Błonnik pokarmowy to jeden z najważniejszych składników codziennej diety, choć często...
Talerz zdrowego żywienia w praktyce (short)
Talerz zdrowego żywienia w praktyce W ramach trwającego Miesiąca Dobrego Żywienia zapraszamy do...
Jedzenie we wspólnocie – psychologia posiłków rodzinnych i ich wpływ na dobrostan
Od najdawniejszych czasów stół był miejscem, gdzie spotykały się nie tylko potrawy, ale i ludzie....
Czy głód jest w głowie? O psychologii apetytu i sygnałów z ciała
Nie będzie pewnie zaskoczeniem i nowością stwierdzenie, że coraz więcej osób zmaga się z...
Emocjonalne DNA jedzenia – odkryj swoje wzorce i przekonania (Webinar 3)
Emocjonalne DNA jedzenia – odkryj swoje wzorce i przekonania W ramach trwającego Miesiąca Dobrego...
Jak przestać walczyć z jedzeniem – podejście psychologiczne do odchudzania i akceptacji siebie
Wiele osób traktuje odchudzanie jak ciągłą walkę. To nie tylko walka z jedzeniem, własnym ciałem,...
Dobre żywienie na każdą kieszeń. Jak gotować zdrowo i tanio?
Zdrowe odżywianie wcale nie musi być kosztowne. Podstawowe produkty, które pamiętamy z domów...
Jak odróżnić głód fizyczny od głodu emocjonalnego (Webinar nr 2)
Jak odróżnić głód fizyczny od głodu emocjonalnego W ramach trwającego Miesiąca Dobrego Żywienia...
Od stresu do zdrowia: jak radzić sobie z kompulsywnym jedzeniem
Stres to naturalna część życia i przede wszystkim nieunikniona. Każdy z nas doświadcza go w...
Od myśli do nawyku: psychologiczne techniki wspierania zdrowego odżywiania (Webinar nr 1)
Od myśli do nawyku: psychologiczne techniki wspierania zdrowego odżywiania W ramach trwającego...
Podziel się, zamiast wyrzucać. Jak lokalne grupy ratują żywność?
Według raportu Federacji Polskich Banków Żywności „Nie Marnuj Jedzenia 2024” aż 45% Polaków...
Dieta dla mocnych kości
Większość z nas doskonale wie, czym jest złamanie kości i że jest to niezbyt przyjemne...
Dieta a zdrowe starzenie się – co jeść, aby wspierać ciało i umysł w późniejszych latach? (webinar nr 3)
Co należy jeść, aby cieszyć się zdrowiem w podeszłym wieku? W ramach Miesiąca Dobrego Żywienia...
Jak dieta może wspomagać zdrowie osób aktywnych fizycznie?
W dobie rosnącej popularności zdrowego stylu życia i aktywności fizycznej coraz więcej osób...
Mindful eating – jak praktykowanie uważnego jedzenia może poprawić jakość życia oraz zarządzanie nawykami żywieniowymi
Czy przyglądałeś się kiedyś temu, jak jesz? Czy spożywanie posiłków to ważny element Twojego dnia...
5 sposobów na poprawę odporności jesienią (film)
Emilia Lubczyńska, dietetyczka kliniczna, przedstawia pięć skutecznych sposobów na poprawę...
Znaczenie nawodnienia organizmu
Woda jest niezwykle ważna dla naszego organizmu, ponieważ stanowi jego wewnętrzne środowisko i...
Jak dieta wpływa na rozwój demencji (webinar nr 2)
W jaki sposób nawyki żywieniowe wpływają na kondycję naszego umysłu? W ramach Miesiąca Dobrego...
Jak odżywiać się dla zdrowia mózgu i lepszego samopoczucia?
Dbanie o zdrową dietę ma kluczowe znaczenie dla zdrowia mózgu i dobrego samopoczucia. Odpowiednie...
Zaburzenia odżywiania – jak je rozpoznać i wspierać bliskich?
Zaburzenia odżywiania mogą dotknąć każdego, niezależnie od wieku czy płci, a ich skutki są...
Zdrowe nawyki żywieniowe – jak je budować i utrzymać na dłużej (webinar nr 1)
Jak budować dobre nawyki żywieniowe i trwać w nich przez lata? W ramach Miesiąca Dobrego Żywienia...
Dieta planetarna – jak jeść zdrowo i ekologicznie?
Obecna produkcja żywności ma ogromny wpływ na naszą planetę. Sam przemysł mięsny wywiera duży...
Cukier – słodka trucizna czy niezbędne źródło energii?
Cukier to temat, który budzi wiele kontrowersji. Z jednej strony jest nieodłącznym elementem...
Dieta a zdrowie psychiczne: jak jedzenie wpływa na nastrój
Popularne powiedzenie „jesteś tym, co jesz” zyskuje na znaczeniu, ponieważ coraz więcej badań...
Kwasy trans – ukryty nieprzyjaciel współczesnej diety
W świecie współczesnej żywności niewidoczne zagrożenia mogą mieć olbrzymi wpływ na nasze zdrowie....



























