Odżywianie

Artykuły na temat żywienia, pisane prostym językiem. Do wykorzystania w każdym gospodarstwie domowym.
Domowe przetwory – czy warto je robić i czy są zdrowe

Domowe przetwory – czy warto je robić i czy są zdrowe

Domowe przetwory to bogactwo cennych witamin i składników odżywczych, z którego warto czerpać zwłaszcza zimą, kiedy dostęp do świeżych warzyw i owoców jest ograniczony. Co więcej, stanowią one wspaniały sposób na przetwarzanie sezonowych plonów natury.

Czy warto jeść nowalijki?

Czy warto jeść nowalijki?

Wczesne warzywa, czyli nowalijki, są dla nas niczym zwiastun wiosny, nasuwają nam jednoznaczne...

Dieta a dobry sen

Dieta a dobry sen

Sen stanowi kluczowy element naszej egzystencji – zajmuje on nam średnio aż jedną trzecią życia....

Elektrolity – o czym mowa?

Elektrolity – o czym mowa?

Elektrolity to występujące w naszym ciele – zwykle w formie jonów – minerały. Są one nieodzowne...

Co pić dla zdrowia?

Co pić dla zdrowia?

Wszyscy wiemy, jak ważna dla naszego zdrowia jest zrównoważona, prawidłowo zbilansowana dieta....

Naturalne probiotyki

Naturalne probiotyki

Okres jesienno-zimowy jednoznacznie kojarzy się nam z przeziębieniami. To, jak często łapiemy...

Substancje hamujące apetyt

Substancje hamujące apetyt

Planując zrzucenie kilku zbędnych kilogramów, rozważamy zwykle jedną z dostępnych na rynku...

Makro- i mikroelementy

Makro- i mikroelementy

Organizm ludzki to skomplikowana maszyna, która – by prawidłowo funkcjonować – potrzebuje zarówno...

E-dodatki do żywności

E-dodatki do żywności

Producenci żywności z obszaru Unii Europejskiej mogą wzbogacać swoje wyroby substancjami...

Dzieci i zdrowe odżywianie

Dzieci i zdrowe odżywianie

Jak podaje raport Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), w Polsce nadwagę i otyłość odnotowano już u...

Choroby cywilizacyjne a dieta

Choroby cywilizacyjne a dieta

Pojęcie choroby cywilizacyjnej obiło się o uszy pewnie większości z nas. Czy jednak każdy wie, co...

Skip to content