Znaczenie wody dla organizmu człowieka jest kluczowe. Podczas gdy bez jedzenia wytrzymamy nawet...
Odżywianie
Węglowodany, w tym cukry – co to znaczy
Okazuje się, że jesteśmy coraz bardziej świadomym narodem. Według szacunków większość Polaków...
Czy soczewica jest zdrowa i warto ją regularnie jeść
Określana mianem "biblijnego ziarna" soczewica staje się coraz bardziej popularna. Stanowi bardzo...
Domowe przetwory – czy warto je robić i czy są zdrowe
Domowe przetwory to bogactwo cennych witamin i składników odżywczych, z którego warto czerpać zwłaszcza zimą, kiedy dostęp do świeżych warzyw i owoców jest ograniczony. Co więcej, stanowią one wspaniały sposób na przetwarzanie sezonowych plonów natury.
Czy pieczywo do wypieku jest zdrowe?
Do jakiegokolwiek marketu wybralibyśmy się na zakupy, w każdym zapach świeżego pieczywa byłby z...
Pieczywo – jak wybrać zdrowe?
Dbając o zdrową i prawidłowo zbilansowaną dietę, uwzględnijmy w niej dobrej jakości pieczywo. To...
Czy warto jeść nowalijki?
Wczesne warzywa, czyli nowalijki, są dla nas niczym zwiastun wiosny, nasuwają nam jednoznaczne...
Dlaczego lepiej nie pić mleka krowiego?
Spożycie mleka krowiego i jego przetworów stanowi obecnie przedmiot licznych kontrowersji. Czy dla...
Odmładzanie mózgu za pomocą diety
Stosujemy kosmetyki, pilnujemy diety, dbamy o swoją skórę, o ciało, ponieważ chcemy wyglądać...
Dieta a dobry sen
Sen stanowi kluczowy element naszej egzystencji – zajmuje on nam średnio aż jedną trzecią życia....
Elektrolity – o czym mowa?
Elektrolity to występujące w naszym ciele – zwykle w formie jonów – minerały. Są one nieodzowne...
Suszone owoce – czy warto je jeść
Suszenie owoców jest jedną z najstarszych metod konserwowania żywności – pierwsze ślady tej metody...
Co pić dla zdrowia?
Wszyscy wiemy, jak ważna dla naszego zdrowia jest zrównoważona, prawidłowo zbilansowana dieta....
Roślinne alternatywy mleka krowiego
Powodów wyboru mleka roślinnego w miejsce krowiego może być wiele. Niektórym chodzi o dobrostan...
Naturalne probiotyki
Okres jesienno-zimowy jednoznacznie kojarzy się nam z przeziębieniami. To, jak często łapiemy...
Żywienie w chorobach tarczycy
Tarczyca jest małym narządem o wadze wynoszącej maksymalnie 60 g. Znajduje się w okolicach...
Dieta w zespole jelita drażliwego
Zespół jelita drażliwego (ang. IBS - Irritable Bowel Syndrome) należy do najczęściej występujących...
Substancje hamujące apetyt
Planując zrzucenie kilku zbędnych kilogramów, rozważamy zwykle jedną z dostępnych na rynku...
Wegetarianizm, weganizm i inne
Pojęcia wegetarianizmu i weganizmu funkcjonują w naszym słownictwie od lat. Coraz częściej...
Jak w łatwy sposób bilansować posiłki?
Zbilansowany posiłek to element zdrowej i racjonalnej diety. Zawiera w sobie składniki odżywcze,...
Makro- i mikroelementy
Organizm ludzki to skomplikowana maszyna, która – by prawidłowo funkcjonować – potrzebuje zarówno...
E-dodatki do żywności
Producenci żywności z obszaru Unii Europejskiej mogą wzbogacać swoje wyroby substancjami...
Produkty bez cukru a nasze zdrowie
Jest wiele powodów, dla których zmieniamy sposób żywienia – najczęściej chodzi o chorobę lub...
Ciąg dalszy o szpinaku – przepisy
Jak pisaliśmy ostatnio, szpinak jest jednym z najzdrowszych warzyw. Niestety wielu z nas...
Szpinak – koszmar dzieciństwa?
Prawdopodobnie każdy z nas ma swoje wspomnienia z dzieciństwa związane ze szpinakiem. W większości...
Dzieci i zdrowe odżywianie
Jak podaje raport Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), w Polsce nadwagę i otyłość odnotowano już u...
Choroby cywilizacyjne a dieta
Pojęcie choroby cywilizacyjnej obiło się o uszy pewnie większości z nas. Czy jednak każdy wie, co...