Nr konta bankowego: 10 1240 4025 1111 0010 6175 7085 - Przekaż 1% podatku nr KRS 0000445584 biuro@poranek.pl

Roślinne złote mleko to wywodzący się z Indii prozdrowotny napój, w którego skład wchodzi kurkuma zmieszana z ciepłym mlekiem i przyprawami. Mleko z kurkumy to proste w wykonaniu panaceum, które wzmocni naszą odporność – szczególnie w sezonie zimowym. Zapoznaj się z przepisem na roślinne złote mleko. 

Dlaczego ważne jest wzmacnianie odporności organizmu? 

Piąta fala koronawirusa w Polsce nabiera rozpędu. Do tego dochodzą zwykłe zimowe przeziębienia.  Niezwykle ważne abyśmy w tym czasie zadbali o wzmocnienie naszej naturalnej odporności. Sposobów jest wiele. Możemy ją wzmacniać poprzez suplementację odpowiednich witamin, ruch, sport, częstsze spacery na świeżym powietrzu, odpowiedni sen, a także dzięki pożywieniu.   

Kurkumina jako domowe lekarstwo  

W Indiach „haldi doodh” to nic nowego. W języku hindi oznacza po prostu mleko z kurkumy. Kurkuma zmieszana z ciepłym mlekiem i różnymi przyprawami to sprawdzony domowy środek na kaszel i przeziębienie w wielu indyjskich domach.  

Przyprawa, która należy do rodziny imbirów, była używana od ponad 5000 lat jako zioło lecznicze i środek smakowo-zapachowy. Zgodnie z recepturami mających swoje źródło w starożytnych szkołach leków, takich jak ajurweda, unani i siddha, mleko z kurkumą jest zalecane do łagodzenia stanów zapalnych, depresji, a nawet poprawiania snu. 

Niedawno badania kliniczne zasugerowały, że kurkumina, aktywny związek chemiczny znajdujący się w kurkumie, ma pewne właściwości przeciwnowotworowe, chociaż żadne badania nie wykazały, że może wyleczyć lub zatrzymać rozprzestrzenianie się chorób. Niemniej jednak to lecznicze właściwości przyprawy przyciągają ludzi do odkrywania większej liczby zastosowań kurkumy. 

“Roślinne złote mleko” – przepis 

  • Duży kubek dowolnego mleka roślinnego (sojowe, kokosowe, owsiane) 
  • Pół łyżeczki sproszkowanej kurkumy 
  • Pół łyżeczki sproszkowanego imbiru 
  • Szczypta kardamonu 
  • Szczypta cynamonu 
  • Odrobina pikantnego pieprzu (może być taki z dodatkiem chili) 
  • Łyżka albo dwie (w zależności od tego, jak słodki ma być napój) miodu 

Napój można przygotować w wersji na ciepło (ale nie gorąco!) albo też na zimno. Ci, którzy decydują się na pierwszą opcję, muszą zagrzać mleko, a następnie wymieszać z letnim płynem wszystkie składniki.   

Źródło: https://noizz.pl/jedzenie/zlote-mleko-z-przyprawami-na-wzmocnienie-odpornosci-jak-je-zrobic/s7n3834  

Dlaczego rekomendujemy roślinne “Złote mleko”?  

Mleko to wydzielina gruczołu sutkowego samic ssaków, pojawiająca się po porodzie. Mleko krowie i mleko każdego innego ssaka są idealnym pokarmem dla małego ssaka tego samego gatunku. Człowiek to jedyny ssak na naszej planecie, który świadomie spożywa mleko innego ssaka. Czemu? W kolejnym wpisie szczegółowo wyjaśnimy, dlaczego mleko pochodzenia zwierzęcego mleko nie jest dobre dla ludzi. 

Skip to content