Odżywianie
Roślinne alternatywy mleka krowiego
Powodów wyboru mleka roślinnego w miejsce krowiego może być wiele. Niektórym chodzi o dobrostan zwierząt i wpływ na środowisko, inni mają na względzie wartości odżywcze bądź też eliminują z diety laktozę lub inne alergeny. Czasami natomiast chodzi po prostu o...
czytaj dalejNaturalne probiotyki
Okres jesienno-zimowy jednoznacznie kojarzy się nam z przeziębieniami. To, jak często łapiemy infekcje i jak długo chorujemy, zależy oczywiście od naszej odporności. W największym stopniu odpowiada za nią mikrobiota jelitowa, dlatego warto o nią zadbać, jeśli chcemy...
czytaj dalejŻywienie w chorobach tarczycy
Tarczyca jest małym narządem o wadze wynoszącej maksymalnie 60 g. Znajduje się w okolicach tchawicy, poniżej krtani. Jej kształt przywodzi na myśl motyla, ponieważ zbudowana jest z dwóch płatów połączonych ze sobą cieśniną. Mimo swojego niewielkiego rozmiaru jest to...
czytaj dalejDieta w zespole jelita drażliwego
Zespół jelita drażliwego (ang. IBS - Irritable Bowel Syndrome) należy do najczęściej występujących chorób układu pokarmowego – cierpi na nią nawet 10-20% populacji, z czego dwa razy więcej kobiet niż mężczyzn. Objawia się u osób dorosłych, zazwyczaj między 20. a 40....
czytaj dalejPasożyty – naturalne sposoby leczenia
Powszechne jest przeświadczenie, jakoby choroby pasożytnicze dotyczyły przede wszystkim krajów trzeciego świata. Tymczasem nic bardziej błędnego. Pasożyty ludzkie stanowią zjawisko powszechne, a zarazić się nimi można praktycznie wszędzie. Pasożyty wnikają do naszego...
czytaj dalejSubstancje hamujące apetyt
Planując zrzucenie kilku zbędnych kilogramów, rozważamy zwykle jedną z dostępnych na rynku „diet-cud”. Już na wstępie warto jednak zdać sobie sprawę, że tak naprawdę tutaj cudów nie ma. Ograniczenie liczby przyjmowanych kalorii i aktywność ruchowa stanowią podstawę...
czytaj dalejWegetarianizm, weganizm i inne
Pojęcia wegetarianizmu i weganizmu funkcjonują w naszym słownictwie od lat. Coraz częściej spotykamy jednak osoby, które nie tylko nie spożywają mięsa, ale też wszelkich produktów pochodzenia zwierzęcego, glutenu i wielu innych. Powody zmiany sposobu żywienia bywają...
czytaj dalejJak w łatwy sposób bilansować posiłki?
Zbilansowany posiłek to element zdrowej i racjonalnej diety. Zawiera w sobie składniki odżywcze, witaminy i minerały, wszystkie w odpowiednich ilościach w stosunku do potrzeb. Poprawnie zbilansowane menu – dostosowane i przemyślane – powinno nieść ze sobą wiele...
czytaj dalejDetoks cukrowy – jak pokonać uzależnienie od cukru?
Tuż po narodzinach dziecka jego pierwszym pożywieniem jest mleko matki. Charakteryzuje się ono odpowiednią ilością substancji odżywczych, które wpływają na jego prawidłowy rozwój. Dziecko akceptuje pokarm matki, ponieważ ma on lekko słodkawy smak, dzięki zawartej w...
czytaj dalejCzym jest post i jak wpływa na zdrowie
Post praktykowany jest na całym świecie i to od tysiącleci. Powody jego stosowania mogą być duchowe – zaleca go większość religii. Bardzo często pości się jednak również z innych pobudek, np. dla ochrony przed chorobami i otyłością. Jak wynika z doniesień ekspertów,...
czytaj dalejKOMU POMAGA TWOJE 1,5%?
Zapoznaj się z naszą działalnością.
Udzielamy wsparcia żywnościowego najbardziej potrzebującym – osobom chorym, niepełnosprawnym, rodzinom wielodzietnym, seniorom.
Dajmy im szansę na godne życie.