Nr konta bankowego: 10 1240 4025 1111 0010 6175 7085 - Przekaż 1,5% podatku nr KRS 0000445584 biuro@poranek.pl

Odżywianie

Artykuły na temat żywienia, pisane prostym językiem. Do wykorzystania w każdym gospodarstwie domowym.

Pieczywo – jak wybrać zdrowe?

Dbając o zdrową i prawidłowo zbilansowaną dietę, uwzględnijmy w niej dobrej jakości pieczywo. To ważny jej element, ponieważ stanowi wartościowe źródło węglowodanów złożonych, a także związków mineralnych i witamin z grupy B. Istnieje wiele rodzajów pieczywa, a każdy...

czytaj dalej

Czy warto jeść nowalijki?

Wczesne warzywa, czyli nowalijki, są dla nas niczym zwiastun wiosny, nasuwają nam jednoznaczne skojarzenie z jej nadejściem. Cieszą nas i z ochotą po nie sięgamy, stęsknieni po kilkumiesięcznym okresie późnej jesieni i zimy, kiedy to ilość sezonowych warzyw była mocno...

czytaj dalej

Dlaczego lepiej nie pić mleka krowiego?

Spożycie mleka krowiego i jego przetworów stanowi obecnie przedmiot licznych kontrowersji. Czy dla dorosłych jest to rzeczywiście dobre i prozdrowotne rozwiązanie? Znajdziemy argumenty zarówno za, jak i przeciw. Piramida żywienia zaleca nam picie 2 szklanek mleka...

czytaj dalej

Odmładzanie mózgu za pomocą diety

Stosujemy kosmetyki, pilnujemy diety, dbamy o swoją skórę, o ciało, ponieważ chcemy wyglądać dobrze – chcemy wyglądać przede wszystkim młodziej. A co z naszym mózgiem? Jego młodość, a co za tym idzie sprawność ma przecież niebagatelne znaczenie. Okazuje się, że narząd...

czytaj dalej

Dieta a dobry sen

Sen stanowi kluczowy element naszej egzystencji – zajmuje on nam średnio aż jedną trzecią życia. Jego jakość ma fundamentalne znaczenie, a niebagatelny wpływ na nią ma nasza dieta. Z tego powodu dobrze jest zwrócić uwagę i zadbać o to, co jemy i pijemy, w tym...

czytaj dalej

Elektrolity – o czym mowa?

Elektrolity to występujące w naszym ciele – zwykle w formie jonów – minerały. Są one nieodzowne dla wielu podstawowych funkcji naszego organizmu, takich jak m.in. utrzymanie prawidłowego poziomu płynów ustrojowych, regulacja ciśnienia krwi, przewodzenie impulsów...

czytaj dalej

Suszone owoce – czy warto je jeść

Suszenie owoców jest jedną z najstarszych metod konserwowania żywności – pierwsze ślady tej metody utrwalania pochodzą z Mezopotamii ok. 2000 lat p.n.e. Suszenie to nic innego jak odparowanie wody z owoców – w świeżych stanowi ona ponad 80%, natomiast w suszonych...

czytaj dalej

Co pić dla zdrowia?

Wszyscy wiemy, jak ważna dla naszego zdrowia jest zrównoważona, prawidłowo zbilansowana dieta. Równie duże znaczenie ma jednak również to, co pijemy. Niestety obecnie napojami, które królują w wielu domach, stały się te o dużej zawartości cukru. Ich nadużywanie może...

czytaj dalej

Równowaga kwasowo-zasadowa – co oznacza?

Równowaga kwasowo-zasadowa jest stanem, w którym w przestrzeniach wewnątrzkomórkowych i zewnątrzkomórkowych ustroju zachowane jest optymalne stężenie kationów i anionów. Inaczej mówiąc, stanowi jeden z mechanizmów regulujących, który odpowiedzialny jest za utrzymanie...

czytaj dalej

Roślinne alternatywy mleka krowiego

Powodów wyboru mleka roślinnego w miejsce krowiego może być wiele. Niektórym chodzi o dobrostan zwierząt i wpływ na środowisko, inni mają na względzie wartości odżywcze bądź też eliminują z diety laktozę lub inne alergeny. Czasami natomiast chodzi po prostu o...

czytaj dalej

KOMU POMAGA TWOJE 1,5%?

Zapoznaj się z naszą działalnością.
Udzielamy wsparcia żywnościowego najbardziej potrzebującym – osobom chorym, niepełnosprawnym, rodzinom wielodzietnym, seniorom.
Dajmy im szansę na godne życie.

Skip to content