Odżywianie
Dlaczego lepiej nie pić mleka krowiego?
Spożycie mleka krowiego i jego przetworów stanowi obecnie przedmiot licznych kontrowersji. Czy dla dorosłych jest to rzeczywiście dobre i prozdrowotne rozwiązanie? Znajdziemy argumenty zarówno za, jak i przeciw. Piramida żywienia zaleca nam picie 2 szklanek mleka...
czytaj dalejOdmładzanie mózgu za pomocą diety
Stosujemy kosmetyki, pilnujemy diety, dbamy o swoją skórę, o ciało, ponieważ chcemy wyglądać dobrze – chcemy wyglądać przede wszystkim młodziej. A co z naszym mózgiem? Jego młodość, a co za tym idzie sprawność ma przecież niebagatelne znaczenie. Okazuje się, że narząd...
czytaj dalejDieta a dobry sen
Sen stanowi kluczowy element naszej egzystencji – zajmuje on nam średnio aż jedną trzecią życia. Jego jakość ma fundamentalne znaczenie, a niebagatelny wpływ na nią ma nasza dieta. Z tego powodu dobrze jest zwrócić uwagę i zadbać o to, co jemy i pijemy, w tym...
czytaj dalejElektrolity – o czym mowa?
Elektrolity to występujące w naszym ciele – zwykle w formie jonów – minerały. Są one nieodzowne dla wielu podstawowych funkcji naszego organizmu, takich jak m.in. utrzymanie prawidłowego poziomu płynów ustrojowych, regulacja ciśnienia krwi, przewodzenie impulsów...
czytaj dalejSuszone owoce – czy warto je jeść
Suszenie owoców jest jedną z najstarszych metod konserwowania żywności – pierwsze ślady tej metody utrwalania pochodzą z Mezopotamii ok. 2000 lat p.n.e. Suszenie to nic innego jak odparowanie wody z owoców – w świeżych stanowi ona ponad 80%, natomiast w suszonych...
czytaj dalejCo pić dla zdrowia?
Wszyscy wiemy, jak ważna dla naszego zdrowia jest zrównoważona, prawidłowo zbilansowana dieta. Równie duże znaczenie ma jednak również to, co pijemy. Niestety obecnie napojami, które królują w wielu domach, stały się te o dużej zawartości cukru. Ich nadużywanie może...
czytaj dalejRównowaga kwasowo-zasadowa – co oznacza?
Równowaga kwasowo-zasadowa jest stanem, w którym w przestrzeniach wewnątrzkomórkowych i zewnątrzkomórkowych ustroju zachowane jest optymalne stężenie kationów i anionów. Inaczej mówiąc, stanowi jeden z mechanizmów regulujących, który odpowiedzialny jest za utrzymanie...
czytaj dalejRoślinne alternatywy mleka krowiego
Powodów wyboru mleka roślinnego w miejsce krowiego może być wiele. Niektórym chodzi o dobrostan zwierząt i wpływ na środowisko, inni mają na względzie wartości odżywcze bądź też eliminują z diety laktozę lub inne alergeny. Czasami natomiast chodzi po prostu o...
czytaj dalejNaturalne probiotyki
Okres jesienno-zimowy jednoznacznie kojarzy się nam z przeziębieniami. To, jak często łapiemy infekcje i jak długo chorujemy, zależy oczywiście od naszej odporności. W największym stopniu odpowiada za nią mikrobiota jelitowa, dlatego warto o nią zadbać, jeśli chcemy...
czytaj dalejŻywienie w chorobach tarczycy
Tarczyca jest małym narządem o wadze wynoszącej maksymalnie 60 g. Znajduje się w okolicach tchawicy, poniżej krtani. Jej kształt przywodzi na myśl motyla, ponieważ zbudowana jest z dwóch płatów połączonych ze sobą cieśniną. Mimo swojego niewielkiego rozmiaru jest to...
czytaj dalejKOMU POMAGA TWOJE 1,5%?
Zapoznaj się z naszą działalnością.
Udzielamy wsparcia żywnościowego najbardziej potrzebującym – osobom chorym, niepełnosprawnym, rodzinom wielodzietnym, seniorom.
Dajmy im szansę na godne życie.