Odżywianie
Mity na temat wegetarianizmu i weganizmu
Wegetarianizm i weganizm często wywołują nieprzychylne reakcje otoczenia. Wszystko dlatego, że krążą wokół nich różne mity.
czytaj dalejPapryka – zdrowie w wielu kolorach
Papryka to popularne warzywo. W artykule Dorota Tuńska przedstawia ciekawe fakty, dzięki którym może stać się jeszcze popularniejsze.
czytaj dalejSiła roślin: wzmocnij odporność tłuszczami roślinnymi
Jakie właściwości zdrowotne mają tłuszcze roślinne? Nasza ekspertka Joanna Róg opowiada, jaka wielka siła drzemie w roślinach.
czytaj dalejNajlepsze przyprawy na okres jesienno-zimowy
Jakie przyprawy są najlepsze w okresie jesienno-zimowym? Dzięki nim możemy uniknąć nieprzyjemnych infekcji. Przyjrzyjmy się im z bliska.
czytaj dalejZwiązek między dietą a zdrowiem psychicznym
Dieta ma wpływ również na nasze zdrowie psychiczne. O tym, jak dbać o nasze połączenie jelita-mózg pisze Bartosz Warzeszkiewicz.
czytaj dalejLocavore – czyli korzyści płynące z jedzenia sezonowych produktów lokalnych
Kim są locavore i co jedzą? Justyna Bylinowska dzieli się z nami wskazówkami dotyczącymi lokalnej żywności sezonowej.
czytaj dalejBrzydkie owoce i warzywa nie są gorsze
Brzydkie owoce i warzywa nie cieszą się popularnością ze względu na swój wygląd. Ale wciąż są tak samo zdrowe i pożywne, jak te piękne.
czytaj dalej“Roślinne złote mleko” na wzmocnienie odporności
Roślinne złote mleko to wywodzący się z Indii prozdrowotny napój, w którego skład wchodzi kurkuma zmieszana z ciepłym mlekiem i przyprawami.
czytaj dalejWegańska wigilia – barszcz, groch z kaszą, boczniaki ala śledź
Staropolskie wigilijne potrawy były przyrządzone z płodów rolnych, a także darów lasu. Sprawdźcie trzy potrawy bez których trudno wyobrazić sobie polską wigilię.
czytaj dalejMarnowanie jedzenia w Boże Narodzenie – jak tego uniknąć?
Święta Bożego Narodzenia to czas, gdy marnowanie żywności nabiera szczególnego charakteru. W artykule podpowiadamy, jak się przed tym ustrzec.
czytaj dalejKOMU POMAGA TWOJE 1,5%?
Zapoznaj się z naszą działalnością.
Udzielamy wsparcia żywnościowego najbardziej potrzebującym – osobom chorym, niepełnosprawnym, rodzinom wielodzietnym, seniorom.
Dajmy im szansę na godne życie.