Odżywianie
Tajemniczy cudotwórca – kilka nieznanych faktów o grzybach
Grzyby są niezbędne do życia na Ziemi, ale wciąż bardzo słabo zbadane. Mają też kluczowe znaczenie dla ochrony naszego klimatu.
czytaj dalejWoda i jej walory zdrowotne
Woda to życie. Dlatego źle robimy, jeśli zaniedbujemy picie wody w czystej postaci. Ta bowiem jest niezbędna dla naszego zdrowia.
czytaj dalejJak się odżywiać, aby cieszyć się zdrowiem i żyć dłużej?
Sięgając po długowieczność – co jeść i jak żyć, by cieszyć się nieustającym zdrowiem i szczęściem? Gorąco zachęcamy, aby wziąć sobie do serca porady znanego szefa kuchni zero waste – Kuby Korczaka.
czytaj dalejPomysłowe przepisy na wegańskie pasty kanapkowe
Znalezione w anglojęzycznej części Internetu, przetestowane przez nas przepisy na wegańskie pasty kanapkowe. Polecamy!
czytaj dalejDynia – właściwości zdrowotne i inspirujące przepisy
Dynia kojarzy nam się z jesienią. Ale samo warzywo jest zdrowe i niskokaloryczne. Dlatego na jesień prezentujemy przykładowe przepisy z dyni.
czytaj dalejFast Food vs Slow Food – starcie idei
Współczesne tempo pracy zmusiło wielu z nas do sięgnięcia po fast foody, które w wielu przypadkach są bardzo niezdrowe. Dlatego powstał ruch na rzecz slow food, który propaguje zwolnienie tempa życia i radość z pełnowartościowych posiłków.
czytaj dalejKrótka historia odżywiania
Choć mięso towarzyszy ludzkiej diecie od wielu wieków, to nie stanowi dla nas ani domyślnej, ani jedynej formy dostarczenia energii oraz białka. Przed pojawieniem się rolnictwa praprzodkowie człowieka w ogóle nie spożywali mięsa. Punktem zwrotnym w sposobie budowania...
czytaj dalejNiezdrowe słodkie i słone przekąski. Istnieją dla nich alternatywy!
Batoniki, chipsy, chrupki oraz słone przekąski to produkty, po które sięga większość z nas bez względu na wiek. Pomimo niezaprzeczalnych walorów smakowych są to artykuły wysoko przetworzone, zawierające dużo konserwantów, polepszaczy smaku, a nawet substancji...
czytaj dalejGotowanie na parze – czy warto?
Gotowanie na parze stało się ostatnimi czasy modne. W artykule przyglądamy się wadom i zaletom tej formy przyrządzania posiłków.
czytaj dalejOrzechy – jakie są najzdrowsze?
Orzechy stanowią wyjątkową kategorię produktów roślinnych, będąc zarówno owocami, jak i nasionami. Dowiedz się, które z nich są najzdrowsze.
czytaj dalejKOMU POMAGA TWOJE 1,5%?
Zapoznaj się z naszą działalnością.
Udzielamy wsparcia żywnościowego najbardziej potrzebującym – osobom chorym, niepełnosprawnym, rodzinom wielodzietnym, seniorom.
Dajmy im szansę na godne życie.