Odżywianie

Artykuły na temat żywienia, pisane prostym językiem. Do wykorzystania w każdym gospodarstwie domowym.

Naturalne probiotyki

Okres jesienno-zimowy jednoznacznie kojarzy się nam z przeziębieniami. To, jak często łapiemy infekcje i jak długo chorujemy, zależy oczywiście od naszej odporności. W największym stopniu odpowiada za nią mikrobiota jelitowa, dlatego warto o nią zadbać, jeśli chcemy...

czytaj dalej

Żywienie w chorobach tarczycy

Tarczyca jest małym narządem o wadze wynoszącej maksymalnie 60 g. Znajduje się w okolicach tchawicy, poniżej krtani. Jej kształt przywodzi na myśl motyla, ponieważ zbudowana jest z dwóch płatów połączonych ze sobą cieśniną. Mimo swojego niewielkiego rozmiaru jest to...

czytaj dalej

Dieta w zespole jelita drażliwego

Zespół jelita drażliwego (ang. IBS - Irritable Bowel Syndrome) należy do najczęściej występujących chorób układu pokarmowego – cierpi na nią nawet 10-20% populacji, z czego dwa razy więcej kobiet niż mężczyzn. Objawia się u osób dorosłych, zazwyczaj między 20. a 40....

czytaj dalej

Pasożyty – naturalne sposoby leczenia

Powszechne jest przeświadczenie, jakoby choroby pasożytnicze dotyczyły przede wszystkim krajów trzeciego świata. Tymczasem nic bardziej błędnego. Pasożyty ludzkie stanowią zjawisko powszechne, a zarazić się nimi można praktycznie wszędzie. Pasożyty wnikają do naszego...

czytaj dalej

Substancje hamujące apetyt

Planując zrzucenie kilku zbędnych kilogramów, rozważamy zwykle jedną z dostępnych na rynku „diet-cud”. Już na wstępie warto jednak zdać sobie sprawę, że tak naprawdę tutaj cudów nie ma. Ograniczenie liczby przyjmowanych kalorii i aktywność ruchowa stanowią podstawę...

czytaj dalej

Wegetarianizm, weganizm i inne

Pojęcia wegetarianizmu i weganizmu funkcjonują w naszym słownictwie od lat. Coraz częściej spotykamy jednak osoby, które nie tylko nie spożywają mięsa, ale też wszelkich produktów pochodzenia zwierzęcego, glutenu i wielu innych. Powody zmiany sposobu żywienia bywają...

czytaj dalej

Jak w łatwy sposób bilansować posiłki?

Zbilansowany posiłek to element zdrowej i racjonalnej diety. Zawiera w sobie składniki odżywcze, witaminy i minerały, wszystkie w odpowiednich ilościach w stosunku do potrzeb. Poprawnie zbilansowane menu – dostosowane i przemyślane – powinno nieść ze sobą wiele...

czytaj dalej

Detoks cukrowy – jak pokonać uzależnienie od cukru?

Tuż po narodzinach dziecka jego pierwszym pożywieniem jest mleko matki. Charakteryzuje się ono odpowiednią ilością substancji odżywczych, które wpływają na jego prawidłowy rozwój. Dziecko akceptuje pokarm matki, ponieważ ma on lekko słodkawy smak, dzięki zawartej w...

czytaj dalej

Czym jest post i jak wpływa na zdrowie

Post praktykowany jest na całym świecie i to od tysiącleci. Powody jego stosowania mogą być duchowe – zaleca go większość religii. Bardzo często pości się jednak również z innych pobudek, np. dla ochrony przed chorobami i otyłością. Jak wynika z doniesień ekspertów,...

czytaj dalej

Makro- i mikroelementy

Organizm ludzki to skomplikowana maszyna, która – by prawidłowo funkcjonować – potrzebuje zarówno makro-, jak i mikroelementów, czyli pierwiastków głównych i śladowych. Nie wszystkie z nich są potrzebne w dużych ilościach, jednak niedobór któregokolwiek z nich może...

czytaj dalej

KOMU POMAGA TWOJE 1,5%?

Zapoznaj się z naszą działalnością.
Udzielamy wsparcia żywnościowego najbardziej potrzebującym – osobom chorym, niepełnosprawnym, rodzinom wielodzietnym, seniorom.
Dajmy im szansę na godne życie.

Skip to content