Nr konta bankowego: 10 1240 4025 1111 0010 6175 7085 - Przekaż 1,5% podatku nr KRS 0000445584 biuro@poranek.pl

Odżywianie

Artykuły na temat żywienia, pisane prostym językiem. Do wykorzystania w każdym gospodarstwie domowym.

Wegetarianizm, weganizm i inne

Pojęcia wegetarianizmu i weganizmu funkcjonują w naszym słownictwie od lat. Coraz częściej spotykamy jednak osoby, które nie tylko nie spożywają mięsa, ale też wszelkich produktów pochodzenia zwierzęcego, glutenu i wielu innych. Powody zmiany sposobu żywienia bywają...

czytaj dalej

Jak w łatwy sposób bilansować posiłki?

Zbilansowany posiłek to element zdrowej i racjonalnej diety. Zawiera w sobie składniki odżywcze, witaminy i minerały, wszystkie w odpowiednich ilościach w stosunku do potrzeb. Poprawnie zbilansowane menu – dostosowane i przemyślane – powinno nieść ze sobą wiele...

czytaj dalej

Detoks cukrowy – jak pokonać uzależnienie od cukru?

Tuż po narodzinach dziecka jego pierwszym pożywieniem jest mleko matki. Charakteryzuje się ono odpowiednią ilością substancji odżywczych, które wpływają na jego prawidłowy rozwój. Dziecko akceptuje pokarm matki, ponieważ ma on lekko słodkawy smak, dzięki zawartej w...

czytaj dalej

Czym jest post i jak wpływa na zdrowie

Post praktykowany jest na całym świecie i to od tysiącleci. Powody jego stosowania mogą być duchowe – zaleca go większość religii. Bardzo często pości się jednak również z innych pobudek, np. dla ochrony przed chorobami i otyłością. Jak wynika z doniesień ekspertów,...

czytaj dalej

Makro- i mikroelementy

Organizm ludzki to skomplikowana maszyna, która – by prawidłowo funkcjonować – potrzebuje zarówno makro-, jak i mikroelementów, czyli pierwiastków głównych i śladowych. Nie wszystkie z nich są potrzebne w dużych ilościach, jednak niedobór któregokolwiek z nich może...

czytaj dalej

E-dodatki do żywności

Producenci żywności z obszaru Unii Europejskiej mogą wzbogacać swoje wyroby substancjami dodatkowymi, które oznaczone są znanym nam „E”. To, że na etykiecie produktu widnieje kod „E”, nie znaczy wcale, że jest on niebezpieczny, gorszy czy też sztuczny. Numery „E” są...

czytaj dalej

Produkty bez cukru a nasze zdrowie

Jest wiele powodów, dla których zmieniamy sposób żywienia – najczęściej chodzi o chorobę lub nadmierną masę ciała. Zazwyczaj to słodycze są tym produktem, który eliminujemy ze swojego codziennego jadłospisu. Ich jedzenie jest oczywiście przyjemne, jednak mają w sobie...

czytaj dalej

Ciąg dalszy o szpinaku – przepisy

Jak pisaliśmy ostatnio, szpinak jest jednym z najzdrowszych warzyw. Niestety wielu z nas zniechęcono do niego skutecznie już w dzieciństwie, zmuszając do jedzenia zielonej papki i to jeszcze z dodatkiem czosnku. Jest wiele powodów, dla których warto jeść szpinak,...

czytaj dalej

Szpinak – koszmar dzieciństwa?

Prawdopodobnie każdy z nas ma swoje wspomnienia z dzieciństwa związane ze szpinakiem. W większości domów kazano nam go jeść mimo odpychającego wyglądu. Kto by miał apetyt na taką zieloną breję, bez względu na to, ile by nie zawierała w sobie żelaza? Z uwagi na...

czytaj dalej

Dzieci i zdrowe odżywianie

Jak podaje raport Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), w Polsce nadwagę i otyłość odnotowano już u 32% dzieci w wieku 7-9 lat. Tym wynikiem nasz kraj plasuje się na ósmym miejscu spośród badanych państw europejskich. Niestety odsetek ten z roku na rok wzrasta. Na...

czytaj dalej

KOMU POMAGA TWOJE 1,5%?

Zapoznaj się z naszą działalnością.
Udzielamy wsparcia żywnościowego najbardziej potrzebującym – osobom chorym, niepełnosprawnym, rodzinom wielodzietnym, seniorom.
Dajmy im szansę na godne życie.

Skip to content