Okiem eksperta
Porady od ekspertów w dziedzinie żywienia. Prezentowane w zrozumiały dla każdego sposób.
Kwasy trans – ukryty nieprzyjaciel współczesnej diety
W świecie współczesnej żywności niewidoczne zagrożenia mogą mieć olbrzymi wpływ na nasze zdrowie. Jednym z takich ukrytych wrogów są kwasy trans – rodzaj nienasyconych kwasów tłuszczowych, które podczas przetwarzania żywności ulegają zmianie swojej struktury...
Na co zwracać uwagę podczas czytania etykiet produktów spożywczych
Zrozumienie informacji na etykiecie produktu spożywczego jest niezwykle istotne dla dokonywania świadomych wyborów. W poniższym artykule omówię, jakie kluczowe elementy możemy znaleźć na etykiecie i jak ważne są one w kontekście naszego zdrowia i codziennej diety....
Korzyści diety wegetariańskiej/wegańskiej oraz praktyczne zastosowanie
Fundamentem zdrowia człowieka jest między innymi indywidualnie zbilansowana dieta. Stosując się do odpowiednich technik żywienia w naszym życiu, możemy mieć ogromny wpływ na nasz stan zdrowia oraz lepsze samopoczucie. Na przestrzeni lat wymyślono i sprawdzono wiele...
Jak wzmocnić odporność dietą?
Twoje ciało to twierdza, która potrzebuje odpowiedniej obrony. Wzmocniona odporność jest kluczem do utrzymania zdrowia i dobrej kondycji przez cały rok. Czy wiesz, że jednym z najskuteczniejszych sposobów na wzmocnienie odporności jest to, co umieszczasz na swoim...
Zalety kiszonek w diecie
Kiszenie to jedna z najstarszych metod konserwacji żywności, która przez wieki pozwalała ludziom przechowywać produkty spożywcze na dłużej, zachowując jednocześnie ich wartość odżywczą. W Polsce tradycja kiszenia ma głębokie korzenie, a kiszone warzywa, takie jak...
Detoks cukrowy – jak pokonać uzależnienie od cukru?
Tuż po narodzinach dziecka jego pierwszym pożywieniem jest mleko matki. Charakteryzuje się ono odpowiednią ilością substancji odżywczych, które wpływają na jego prawidłowy rozwój. Dziecko akceptuje pokarm matki, ponieważ ma on lekko słodkawy smak, dzięki zawartej w...
Jak jeść sezonowo – praktyczny przewodnik
Żywność sezonowa jest nie tylko zdrowsza dla nas, ale również bardziej ekologiczna i tańsza niż jej zagraniczne odpowiedniki. W poniższym filmie dr Justyna Bylinowska, redaktor naczelna serwisu Dietetycy.org.pl dzieli się praktycznymi wskazówkami na temat tego, jak...
Przechowywanie warzyw w warunkach domowych
Jak wydłużyć świeżość warzyw w warunkach domowych? Nasza ekspertka Aleksandra Ziemska zdradza sekrety odpowiedniego przechowywania warzyw.
Papryka – zdrowie w wielu kolorach
Papryka to popularne warzywo. W artykule Dorota Tuńska przedstawia ciekawe fakty, dzięki którym może stać się jeszcze popularniejsze.
Nie marnuj żywności
Niemarnowanie żywności to również walka o nasze kieszenie. Nasza ekspertka Agnieszka Gotówka przekonuje: nie marnuj żywności i oszczędzaj!
KOMU POMAGA TWOJE 1,5%?
Zapoznaj się z naszą działalnością.
Udzielamy wsparcia żywnościowego najbardziej potrzebującym – osobom chorym, niepełnosprawnym, rodzinom wielodzietnym, seniorom.
Dajmy im szansę na godne życie.