Nr konta bankowego: 10 1240 4025 1111 0010 6175 7085 - Przekaż 1,5% podatku nr KRS 0000445584 biuro@poranek.pl

Zbilansowany posiłek to element zdrowej i racjonalnej diety. Zawiera w sobie składniki odżywcze, witaminy i minerały, wszystkie w odpowiednich ilościach w stosunku do potrzeb. Poprawnie zbilansowane menu – dostosowane i przemyślane – powinno nieść ze sobą wiele korzyści zdrowotnych, a także stanowić profilaktykę licznych schorzeń.

Co powinien zawierać każdy posiłek? Poza produktami roślinnymi, takimi jak warzywa i owoce, dobrze byłoby, by w jego skład wchodził produkt zawierający pełnowartościowe białko, którym może być mleko, ser czy np. jaja, a w przypadku osób stosujących dietę roślinną rośliny strączkowe. Dodatkowo ważne jest, by uwzględniał odpowiednią ilość i jakość węglowodanów oraz tłuszczów.

 

Dlaczego warto bilansować posiłki?

Przy źle zbilansowanym posiłku nie doczekamy kolejnego i zaczniemy podjadać. Prawidłowe bilansowanie jest ważne, by długo nie odczuwać głodu. Czując go, będziemy mieć problemy ze skupieniem się na pracy i nie będziemy efektywni w swoich działaniach. Ponadto będzie to miało wpływ na naszą sylwetkę, samopoczucie i zdrowie.

Sposób odżywiania nie wpływa tylko i wyłącznie na masę ciała. Przy prawidłowym jadłospisie czujemy się lepiej, zmniejsza się też częstotliwość i intensywność bólów głowy, a odporność poprawia się.

 

Ustalmy zapotrzebowanie kaloryczne

Masa ciała może być zależna od wielu czynników, takich jak np.:

  • poziom podstawowej przemiany materii;
  • częstotliwość i intensywność aktywności fizycznej;
  • ilość i rodzaj spożywanej żywności;
  • niektóre choroby;
  • przyjmowane leki;
  • reakcja na stres.

Masa ciała nie zmienia się przy zachowaniu równowagi energetycznej. Oznacza ona, że ilość energii, jaką dostarczamy sobie z pożywieniem równa się ilości energii zużywanej w trakcie dnia. Matematyka jest w tym wypadku bardzo prosta: żeby przytyć musimy jeść powyżej naszego zapotrzebowania energetycznego, natomiast w celu schudnięcia powinniśmy być w deficycie kalorycznym.

Kiedy znamy już nasze zapotrzebowanie kaloryczne, możemy podzielić je na odpowiednią liczbę posiłków: 25% na śniadanie, 10% na II śniadanie, 35% na obiad i 30% na kolację.

 

Warzywa w każdym posiłku

Zgodnie z rekomendacją Instytutu Żywności i Żywienia każdego dnia powinniśmy spożywać minimum 400 g warzyw i owoców (z czego przynajmniej połowę na surowo). Ważne są także proporcje – 3/4 warzyw i 1/4 owoców w ciągu dnia. Każda porcja warzyw więcej przełoży się na dalsze korzyści zdrowotne.

Warto pamiętać, żeby połowę naszego głównego posiłku stanowiły warzywa.

 

Jak tego dokonać?

  • Gotujmy zupy.
  • Faszerujmy warzywa, takie jak np. papryka.
  • Pijmy koktajle z warzywami, np. z jarmużem lub szpinakiem.
  • Szykujmy od razu większą porcję jednej sałatki, dzięki czemu starczy nam ona zarówno na obiad, jak i na kolację.
  • Szykując kanapki, pokrójmy do nich całego pomidora lub ogórka, a nie tylko 2-3 plasterki.
  • Możemy urozmaicić sobie dietę, smażąc wszelkiego rodzaju placuszki z dodatkiem warzyw.

Z kolei owoce powinny stanowić raczej deser lub przekąskę. Spożywajmy je w maksymalnie 1-2 posiłkach – najlepiej wraz z nabiałem lub orzechami.

 

 

Białko w odpowiedniej ilości

Dobre źródło białka to takie produkty jak m.in.:

Nawet jeśli nasza dieta bazuje na produktach pochodzenia zwierzęcego, to połowa białka powinna pochodzić z produktów roślinnych. Skąd to zalecenie? Otóż jak udowodniły badania, śmiertelność i to ze wszystkich przyczyn (w tym zwłaszcza sercowo-naczyniowych) jest ewidentnie mniejsza u osób, które spożywają dużo białka roślinnego, natomiast mało zwierzęcego. Niekorzystne okazało się zwłaszcza przetworzone mięso, które w 2015 roku WHO uznała za rakotwórcze u ludzi. W tym wypadku chodzi przede wszystkim o nowotwór jelita grubego, ale także o raka trzustki i prostaty. Statystyka jest mocno niepokojąca: każde spożyte 50 g przetworzonego mięsa (dziennie) to ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego większe aż o 18%.

Warto znać i pamiętać dwa poniższe przedziały:

  • Każda zdrowa osoba powinna spożywać białko w ilości 0,8-1 g/kg/masy ciała
  • Rekomendacja dla osoby aktywnej fizycznie to 1,2-1,4 g/kg/masy ciała białka.

Białko powinno stanowić 25% naszego talerza. Dodatkowo, zgodnie z Piramidą Zdrowego Żywienia, powinniśmy jeść minimum dwie porcje produktów mlecznych dziennie (np. 2 szklanki jogurtu naturalnego). Takie postępowanie sprzyja dobremu zbilansowaniu posiłków.

 

Odpowiednie źródła węglowodanów

Dzienna podaż węglowodanów to minimum 130 g, jednak większość z nas potrzebuje ich więcej. Istotne jest, żeby sięgać po odpowiednie źródła tego składnika, a także właściwie je przygotowywać. Ważne są na równi: rodzaj produktu, jego ilość i sposób obróbki.

Węglowodany powinny stanowić 25% posiłku oraz dostarczać w nim procentowo najwięcej kalorii – 45-60 %.

Zaleca się, by w naszej diecie dominowały głównie węglowodany złożone, dlatego wybierajmy gruboziarniste kasze, ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty, kasze, a także ziemniaki, płatki owsiane górskie oraz dobrej jakości pieczywo.

 

Nie bójmy się tłuszczu

Nie ma potrzeby bać się i unikać tłuszczów w diecie. Ważne jest jednak, by postawić na te roślinne. Ich obecność w posiłku obniża jego indeks glikemiczny za sprawą spowolnienia opróżniania żołądka. Dzięki temu jesteśmy dłużej syci.

Pamiętajmy zatem, żeby każdy główny posiłek zawierał około 10 g tłuszczu – lub inaczej: pilnujmy, by występował on w ilości nieprzekraczającej 20-30% kaloryczności całego dania.

Do źródeł tłuszczów zaliczamy olej rzepakowy, oliwę z oliwek, olej lniany, awokado, orzechy i pestki. Spożywane w odpowiedniej ilości zapewnią nam w diecie szereg cennych składników odżywczych, a przy tym nie zaburzą kaloryczności diety.

Warto pamiętać, że wiele produktów stanowiących dobre źródła białka zawiera również całkiem duże ilości tłuszczu. Z tego powodu, by zapobiec nadmiernej konsumpcji tego składnika, dobrze jest rozsądnie szacować wartość odżywczą każdego naszego posiłku.

 

Prawidłowo zbilansowany posiłek stanowi element racjonalnej i zdrowej diety, a ta umożliwi nam nie tylko utrzymanie właściwej masy ciała, ale i zachowanie zdrowia i dobrego samopoczucia. Dla odpowiedniego skomponowania naszego codziennego menu konieczne jest zarówno oszacowanie naszego zapotrzebowania kalorycznego, jak i dostosowanie poprawnej wartości odżywczej. Bilansujmy białko, węglowodany i tłuszcze i wybierajmy ich właściwe źródła. Ważne, by dostarczać ich sobie w ilościach dostosowanych do naszych indywidualnych potrzeb. Koniecznie pamiętajmy też o zawarciu w każdym posiłku odpowiedniej ilości warzyw i owoców.

 

 

Źródło:

  • https://www.skorskadietetyk.com/jak-bilansowac-posilki/
  • https://klaudiakubrak.pl/jak-odpowiednio-bilansowac-posilki/

 

Skip to content