Nr konta bankowego: 10 1240 4025 1111 0010 6175 7085 - Przekaż 1,5% podatku nr KRS 0000445584 biuro@poranek.pl

Okres jesienno-zimowy jednoznacznie kojarzy się nam z przeziębieniami. To, jak często łapiemy infekcje i jak długo chorujemy, zależy oczywiście od naszej odporności. W największym stopniu odpowiada za nią mikrobiota jelitowa, dlatego warto o nią zadbać, jeśli chcemy cieszyć się dobrym zdrowiem.

Probiotyki chronią jelita przed szkodliwymi bakteriami, poprawiając ich szczelność. Ponadto zakwaszają florę jelitową, przez co stanowią dodatkową ochronę przed namnażaniem się mikrobów. Ze względu na liczne pozytywne właściwości probiotyków dobrze jest sięgać po nie codziennie, zwłaszcza że z powodzeniem można je przygotować samodzielnie. Probiotyki naturalne są niedrogie i nie wymagają dużego nakładu pracy. Są zdecydowanie lepszym wyborem niż kosztowne tabletki z aptecznej oferty.

 

Czym są probiotyki?

Jak podaje Światowa Organizacja Zdrowia (WHO), probiotyki są żywymi mikroorganizmami, które podawane w odpowiednich ilościach korzystnie wpływają na zdrowie. Co istotne, rozwój bakterii probiotycznych zależy od dostępności prebiotyków. Są one substancjami nie ulegającymi trawieniu. Wykazują działanie stymulujące wzrost oraz działanie drobnoustrojów w jelitach. Naturalne prebiotyki znajdziemy w takich produktach jak: banany, cebula, czosnek, por, cykoria i np. szparagi.

Probiotyki wraz z prebiotykami nie tylko sprzyjają przywróceniu równowagi mikroflory jelitowej, ale dodatkowo ułatwiają przyswajanie mikroelementów, takich jak: żelazo, wapń, magnez, cynk i fosfor. Co więcej, wpływają na produkcję kwasu foliowego oraz witamin B1, B2, B6.

 

Rola probiotyków

Kluczowym zadaniem probiotyków jest pozytywny wpływ na dobre funkcjonowanie całego naszego organizmu.

Wiąże się z nimi wiele korzyści, a do najważniejszych z nich należy:

  • wzmacnianie odporności;
  • regulowanie pracy jelit;
  • przywracanie oraz utrzymanie równowagi mikrobioty;
  • wsparcie w leczeniu oraz profilaktyce biegunek o różnej etiologii;
  • wsparcie procesów trawienia;
  • pozytywny wpływ na procesy wchłaniania witamin oraz składników odżywczych;
  • redukcja poziomu złego cholesterolu;
  • łagodzenie objawów alergii;
  • łagodzenie objawów nietolerancji laktozy;
  • korzystny wpływ na profilaktykę oraz leczenie osób skarżących się na różne choroby i zaburzenia pracy jelit (takie jak np. zespół jelita drażliwego czy wrzodziejące zapalenie jelita grubego).

 

Kiedy przyjmować probiotyki?

Probiotyki wykorzystuje się zarówno w leczeniu, jak i profilaktyce wielu chorób i przypadłości, takich jak m.in.:

  • zespół jelita drażliwego;
  • ostre biegunki (w tym poantybiotykowe i podróżne);
  • stany zapalne wywołane bakterią Helicobacter Pylori;
  • przewlekłe zaparcia;
  • alergie pokarmowe;
  • próchnica zębów;
  • reumatoidalne zapalenie stawów.

 

 

Naturalne probiotyki

Najlepsze źródło naturalnych probiotyków stanowią fermentowane produkty naturalne. Fermentacja jest jedną z najstarszych technik konserwacji żywności. Biorą w niej udział naturalne bakterie, które żywią się skrobią i cukrem, tworząc kwas mlekowy. To właśnie proces fermentacji zmienia kapustę w kapustę kiszoną, soję w miso, a np. mleko w kwaśne mleko lub jogurt.

  • Kapusta kiszona zawiera bakterie probiotyczne i jest jednocześnie bogatym źródłem cennych składników odżywczych. Dostarcza nam błonnik, witaminy C, K, B, a także więcej witaminy B6, B12 i PP niż kapusta świeża. Dodatkowo znajdziemy w niej żelazo, sód i mangan. Jest to też źródło przeciwutleniaczy. Wytwarzający się podczas kiszenia sok warto pić codziennie przed posiłkiem – nie tylko zawiera wiele witamin, ale poprawia też trawienie i apetyt, a także naturalnie dezynfekuje układ trawienny.
  • Ogórki kiszone to bogactwo witamin z grupy B, a te wywierają nieoceniony wpływ na koncentrację oraz pracę układu nerwowego. Namnażane w trakcie kiszenia bakterie kwasu mlekowego usuwają toksyny i poprawiają trawienie.
  • Zakwas z buraków, podobnie jak kiszona kapusta czy ogórki, stanowi bogate źródło witaminy C, witamin z grupy B, kwasu mlekowego, kwasu foliowego oraz wielu minerałów. Co więcej, zawiera także magnez, wapń, żelazo i potas.
  • Oprócz popularnych warzyw, takich jak kapusta i ogórki, kisić można także inne: buraki, kalafior, pomidory, szparagi, grzyby czy np. rzodkiewki. Warto kisić je samodzielnie, jeśli natomiast kupujemy kiszonki w sklepie, koniecznie czytajmy etykiety. Ich dobroczynne działanie będzie znikome, jeśli w składzie znajdziemy środki konserwujące.
  • Jogurt naturalny stanowi jedno z głównych źródeł probiotyków. Zawiera m.in. bakterie kwasu mlekowego ze szczepów Lactobacillus, Bifidobacterium oraz Leuconostoc. Produkt ten zaleca się osobom z podwyższonym poziomem ciśnienia krwi. Może on też pomóc w zmniejszeniu poantybiotykowej biegunki u dzieci. Co więcej, jogurt naturalny może złagodzić objawy zespołu jelita drażliwego (IBS).
  • Z kolei weganom polecany jest jogurt kokosowy. W tym wyjątkowym roślinnym produkcie znajdziemy liczne szczepy bakterii probiotycznych, które wzmocnią naszą odporność, a tym samym pozwolą uniknąć przeziębień.
  • Kefiry są fermentowanymi napojami mlecznymi, które wytwarza się przy użyciu grzybków kefirowych. W ten sposób wzbogacony produkt wspiera odporność organizmu i poprawia wchłanianie składników mineralnych.
  • Doskonałym źródłem probiotyków są również produkty sojowe. Mleko sojowe czy np. tofu charakteryzują się naturalnym pH, ponadto zawierają azot i węgiel. Jest to kluczowe w procesie fermentacji, dlatego produkty te są dobrym nośnikiem bakterii. Przykładem jest tu też kefir sojowy, czyli roślinny odpowiednik kefirów na bazie mleka krowiego, bogaty w aktywne bakterie probiotyczne.
  • Tempeh, miso i kimchi to produkty również będące dobrą skarbnicą naturalnych probiotyków w codziennej diecie. Nie tylko wspierają proces trawienia i zdrowie jelit, ale i dodają smaku potrawom.
  • Kombucha, zwana grzybkiem herbacianym, to symbiotyczna kolonia drożdży i bakterii. Przerabia ona cukier na kwas glukuronowy, który odgrywa ważną rolę w procesie detoksykacji. Dodany do posłodzonej herbaty grzyb kombucha zaczyna proces fermentacji, w wyniku którego powstaje napój będący bogatym źródłem m.in. aminokwasów, witamin z grupy B, kwasu askorbinowego i wielu składników mineralnych. Napój wywiera niezwykle korzystny wpływ na układ odpornościowy.
  • Rejuvelac to natomiast fermentowany napój, który powstaje na bazie kiełkujących nasion pszenicy, jęczmienia, żyta, prosa, gryki i quinoa (ewentualnie innych ziaren). Stanowi bogate źródło witamin z grupy B, witaminy K, protein, enzymów, białek, węglowodanów, a także kwasu mlekowego oraz amylazy. Zawiera takie wzmacniające układ odpornościowy probiotyki, takie jak Lactobacilli oraz Aspergillus.
  • Kwas chlebowy produkowany jest na drożdżach i bakteriach kwasu mlekowego. Doskonale gasi pragnienie. Napój ma smak chleba razowego i stanowi naturalny probiotyk o nieocenionych właściwościach prozdrowotnych.

 

Przyjmowanie probiotyków w postaci produktów naturalnych jest kluczowe w leczeniu i profilaktyce wielu chorób. Szczepy bakterii probiotycznych wykazują różnorodne pozytywne działanie zarówno na zdrowie fizyczne, jak i psychiczne. Ich stosowanie jest dla nas całkowicie bezpieczne. Do naszej codziennej diety warto włączać fermentowane produkty mleczne, jak również produkty kiszone, takie jak kiszona kapusta, kwas chlebowy, zakwas buraczany czy ogórki kiszone. Poprawiają one trawienie, korzystnie wpływają na procesy w przewodzie pokarmowym, wspierają układ odpornościowy.

 

 

Źródła:

  • https://mybestpharm.com/naturalne-probiotyki-jakie-produkty-je-zawieraja-i-dlaczego-sa-wazne/
  • https://dziecisawazne.pl/naturalne-probiotyki/

 

Skip to content