Odżywianie
Dynia – właściwości zdrowotne i inspirujące przepisy
Dynia kojarzy nam się z jesienią. Ale samo warzywo jest zdrowe i niskokaloryczne. Dlatego na jesień prezentujemy przykładowe przepisy z dyni.
czytaj dalejFast Food vs Slow Food – starcie idei
Współczesne tempo pracy zmusiło wielu z nas do sięgnięcia po fast foody, które w wielu przypadkach są bardzo niezdrowe. Dlatego powstał ruch na rzecz slow food, który propaguje zwolnienie tempa życia i radość z pełnowartościowych posiłków.
czytaj dalejKrótka historia odżywiania
Choć mięso towarzyszy ludzkiej diecie od wielu wieków, to nie stanowi dla nas ani domyślnej, ani jedynej formy dostarczenia energii oraz białka. Przed pojawieniem się rolnictwa praprzodkowie człowieka w ogóle nie spożywali mięsa. Punktem zwrotnym w sposobie budowania...
czytaj dalejNiezdrowe słodkie i słone przekąski. Istnieją dla nich alternatywy!
Batoniki, chipsy, chrupki oraz słone przekąski to produkty, po które sięga większość z nas bez względu na wiek. Pomimo niezaprzeczalnych walorów smakowych są to artykuły wysoko przetworzone, zawierające dużo konserwantów, polepszaczy smaku, a nawet substancji...
czytaj dalejGotowanie na parze – czy warto?
Gotowanie na parze stało się ostatnimi czasy modne. W artykule przyglądamy się wadom i zaletom tej formy przyrządzania posiłków.
czytaj dalejOrzechy – jakie są najzdrowsze?
Orzechy stanowią wyjątkową kategorię produktów roślinnych, będąc zarówno owocami, jak i nasionami. Dowiedz się, które z nich są najzdrowsze.
czytaj dalejDieta antynowotworowa – ciekawostki i wskazówki
Rak stał się prawdziwą plagą naszego świata. Dieta antynowotworowa, która jest pełna warzyw i owoców, może pozwolić nam go uniknąć.
czytaj dalejCzosnek. Dlaczego warto go stosować w okresie jesienno-zimowym?
Zbliża się okres jesienno-zimowy, więc dobrze wzmocnić odporność. Świetnie nadaje się do tego czosnek, o którym jest poniższy artykuł.
czytaj dalejŚniadanie – najważniejszy posiłek dnia
Lubimy traktować śniadanie po macoszemu. Tymczasem jest to posiłek, od którego najbardziej zależy nasze samopoczucie w ciągu dnia.
czytaj dalejPomidory – sezonowy niezbędnik cz.2
Sezon na pomidory w pełni. Tym razem podpowiemy jak prawidło przechowywać pomidory oraz co można z nich zrobić.
czytaj dalejKOMU POMAGA TWOJE 1,5%?
Zapoznaj się z naszą działalnością.
Udzielamy wsparcia żywnościowego najbardziej potrzebującym – osobom chorym, niepełnosprawnym, rodzinom wielodzietnym, seniorom.
Dajmy im szansę na godne życie.