Dynia to jedno z ciekawszych warzyw istniejących na naszym rynku. Jest ona bardzo zdrowa i niskokaloryczna. Dlatego dzisiaj polecamy kilka przykładowych przepisów ukazujących możliwości wykorzystania tego warzywa.
Dynia i jej wartości odżywcze
Dynia jest warzywem, które dość jednoznacznie kojarzy nam się z aurą jesienną. Jest to warzywo popularne szczególnie w Stanach Zjednoczonych. W Polsce na największą skalę uprawiane są dwie odmiany dyni: olbrzymia i zwyczajna. Wbrew pozorom, nie wszystkie dynie są koloru pomarańczowego. Niektóre mają również białą barwę, inne niebieskawe, a nawet istnieje europejska odmiana koloru czerwonego.
Dynia to warzywo niskokaloryczne, a przy tym bogate w liczne witaminy antyoksydacyjne, zwłaszcza A, C i E. Posiada także dużo składników mineralnych, takich jak cynk, magnez, wapń, potas czy selen. Oprócz tego dynia zawiera białko i niemało błonnika. Błonnik sprawia, że czujemy się syci, dzięki czemu dynia świetnie się sprawdza podczas okresu odchudzania. A mówimy tutaj tylko o miąższu dyni – bardzo zdrowe są również olej z dyni i pestki z dyni, które są dodawane do różnych potraw.
Inspirujące przepisy z dynią w roli głównej
Dynię można przygotować na wiele różnych sposobów. Poniższe przepisy są tylko przykładami tego, jak można wykorzystać dynię w kuchni. Możliwości wykorzystania tego warzywa nie ograniczają się tylko do nich. Mnogość zastosowania tego warzywa jest doprawdy zdumiewająca. Zachęcamy do skorzystania z naszych przepisów oraz dalszych poszukiwań.
Wegańska zupa z dyni – wg przepisu Alison Andrews z serwisu Loving It Vegan
4 porcje. Czas przygotowania składników: 10 minut (zakładając, że dynia jest już obrana i posiekana w kostkę). Czas gotowania: 20 minut. Pełny czas: 30 minut.
Składniki:
- 1 łyżka stołowa oleju kokosowego lub innego
- 1 średniej wielkości cebula biała lub żółta, pokrojona
- 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
- 1 łyżeczka imbiru zmielonego i posiekanego
- 1 łyżeczka tymianku
- ½ łyżeczki pieprzu cayenne
- 9 kubków dyni (1 kg) obranej i posiekanej w kostkę
- 400 ml kremu kokosowego, niesłodzonego
- 1,5 kubka wywaru warzywnego
- Sól i pieprz
Czynności:
- Do garnka z pokrojoną cebulą, czosnkiem i imbirem dodaj olej kokosowy i podsmażaj (saute).
- Następnie dodaj tymianek i pieprz cayenne, i podsmażaj (saute), dopóki cebula nie zmięknie.
- Dodaj krem kokosowy, wywar warzywny i dynię. Gotuj do momentu, gdy będzie wrzeć.
- Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu, dopóki dynia nie będzie miękka i ugotowana (około 10 minut).
- Użyj blendera ręcznego, aby zblendować zupę wewnątrz garnka. Jeśli nie masz blendera ręcznego, to zastosuj zwykły blender, blendując zupę po trochu.
- Dodaj soli i pieprzu według uznania.
- Zupę można opcjonalnie podać z nasionami dyni jako dodatkiem.
Źródło: https://lovingitvegan.com/vegan-pumpkin-soup/
Chleb z dyni – według przepisu Christi Johnstone z serwisu Love From The Oven
Czas przygotowania składników: 10 minut. Czas pieczenia: 45 minut. Pełny czas: 55 minut.
Składniki:
- 1 kubek puree z dyni (unikać zastosowania nadzienia z tarty dyniowej)
- 1 kubek cukru brązowego
- ½ kubka oleju rzepakowego lub warzywnego
- 3 łyżki stołowe syropu klonowego lub syropu z agawy
- 3 łyżki stołowe soku jabłkowego (można użyć też wody)
- 1¾ kubka mąki uniwersalnej (można też użyć białej mąki pszennej pełnoziarnistej)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- 2 łyżeczki przyprawy do potraw z dyni (można też użyć innych przypraw)
Czynności:
- Nagrzać piekarnik do około 205° Wnętrze formy do pieczenia chleba pokryć nieprzywierającym olejem w sprayu.
- Do dużej misy wrzucić dynię, cukier brązowy, syrop, olej i sok jabłkowy. Dobrze wszystko wymieszać.
- Dodać mąki, proszku do pieczenia, sody oczyszczonej, soli i przyprawy do potraw z dyni, i wymieszać do odpowiedniej konsystencji. Uważaj, aby nie przemieszać.
- Surowe ciasto wlać do przygotowanej formy i piec przez około 45-55 minut, lub dopóki wykałaczka włożona do środka nie wyjdzie czysta na zewnątrz.
- Wyjąć z piekarnika i umieścić na drucianej kratce, aby przez 15 minut chleb w formie wystygł. Potem ostrożnie odwróć formę, aby wyjąć chleb. Umieść chleb z powrotem na kratce, aby dalej stygł, lub ostrożnie pokrój go. Chleb może być nieco delikatny, gdy nadal jest gorący, więc bądź ostrożny podczas krojenia.
- Po podaniu kromek pozostały chleb trzymać w szczelnym opakowaniu.
Źródło: https://www.lovefromtheoven.com/vegan-pumpkin-bread/
Dżem z dyni – według przepisu Manueli Zangary z serwisu Manu’s Menu
Czas przygotowania składników: 35 minut. Czas gotowania: 30 minut. Pełny czas: 1 godzina 5 minut.
Składniki:
- 1 kg dyni oczyszczonej i posiekanej w kostki
- 400 g (2 szklanki) cukru granulowanego
- Sok z jednej cytryny
- 1,5 łyżeczki startego imbiru
Czynności:
- Upiec dynię w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez 30 minut lub dopóki dynia nie zmięknie.
- Zblendować tak, aby dynia nabrała płynności.
- Wrzucić puree z dyni do garnka, dodać cukier, sok z cytryny i imbir.
- Gotować na średnim ogniu przez 30 minut.
- Umieścić dżem w sterylnych słoikach.
Źródło: https://www.manusmenu.com/pumpkin-jam
Najnowsze komentarze