Dynia to jedno z ciekawszych warzyw istniejących na naszym rynku. Jest ona bardzo zdrowa i niskokaloryczna. Dlatego dzisiaj polecamy kilka przykładowych przepisów ukazujących możliwości wykorzystania tego warzywa.

Dynia i jej wartości odżywcze

Dynia jest warzywem, które dość jednoznacznie kojarzy nam się z aurą jesienną. Jest to warzywo popularne szczególnie w Stanach Zjednoczonych. W Polsce na największą skalę uprawiane są dwie odmiany dyni: olbrzymia i zwyczajna. Wbrew pozorom, nie wszystkie dynie są koloru pomarańczowego. Niektóre mają również białą barwę, inne niebieskawe, a nawet istnieje europejska odmiana koloru czerwonego.

Dynia to warzywo niskokaloryczne, a przy tym bogate w liczne witaminy antyoksydacyjne, zwłaszcza A, C i E. Posiada także dużo składników mineralnych, takich jak cynk, magnez, wapń, potas czy selen. Oprócz tego dynia zawiera białko i niemało błonnika. Błonnik sprawia, że czujemy się syci, dzięki czemu dynia świetnie się sprawdza podczas okresu odchudzania. A mówimy tutaj tylko o miąższu dyni – bardzo zdrowe są również olej z dyni i pestki z dyni, które są dodawane do różnych potraw.

Inspirujące przepisy z dynią w roli głównej

Dynię można przygotować na wiele różnych sposobów. Poniższe przepisy są tylko przykładami tego, jak można wykorzystać dynię w kuchni. Możliwości wykorzystania tego warzywa nie ograniczają się tylko do nich. Mnogość zastosowania tego warzywa jest doprawdy zdumiewająca. Zachęcamy do skorzystania z naszych przepisów oraz dalszych poszukiwań.

Wegańska zupa z dyni – wg przepisu Alison Andrews z serwisu Loving It Vegan

4 porcje. Czas przygotowania składników: 10 minut (zakładając, że dynia jest już obrana i posiekana w kostkę). Czas gotowania: 20 minut. Pełny czas: 30 minut.

Składniki:

  • 1 łyżka stołowa oleju kokosowego lub innego
  • 1 średniej wielkości cebula biała lub żółta, pokrojona
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 1 łyżeczka imbiru zmielonego i posiekanego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne
  • 9 kubków dyni (1 kg) obranej i posiekanej w kostkę
  • 400 ml kremu kokosowego, niesłodzonego
  • 1,5 kubka wywaru warzywnego
  • Sól i pieprz

Czynności:

  1. Do garnka z pokrojoną cebulą, czosnkiem i imbirem dodaj olej kokosowy i podsmażaj (saute).
  2. Następnie dodaj tymianek i pieprz cayenne, i podsmażaj (saute), dopóki cebula nie zmięknie.
  3. Dodaj krem kokosowy, wywar warzywny i dynię. Gotuj do momentu, gdy będzie wrzeć.
  4. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu, dopóki dynia nie będzie miękka i ugotowana (około 10 minut).
  5. Użyj blendera ręcznego, aby zblendować zupę wewnątrz garnka. Jeśli nie masz blendera ręcznego, to zastosuj zwykły blender, blendując zupę po trochu.
  6. Dodaj soli i pieprzu według uznania.
  7. Zupę można opcjonalnie podać z nasionami dyni jako dodatkiem.

Źródło: https://lovingitvegan.com/vegan-pumpkin-soup/

Chleb z dyni – według przepisu Christi Johnstone z serwisu Love From The Oven

Czas przygotowania składników: 10 minut. Czas pieczenia: 45 minut. Pełny czas: 55 minut.

Składniki:

  • 1 kubek puree z dyni (unikać zastosowania nadzienia z tarty dyniowej)
  • 1 kubek cukru brązowego
  • ½ kubka oleju rzepakowego lub warzywnego
  • 3 łyżki stołowe syropu klonowego lub syropu z agawy
  • 3 łyżki stołowe soku jabłkowego (można użyć też wody)
  • 1¾ kubka mąki uniwersalnej (można też użyć białej mąki pszennej pełnoziarnistej)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki przyprawy do potraw z dyni (można też użyć innych przypraw)

Czynności:

  1. Nagrzać piekarnik do około 205° Wnętrze formy do pieczenia chleba pokryć nieprzywierającym olejem w sprayu.
  2. Do dużej misy wrzucić dynię, cukier brązowy, syrop, olej i sok jabłkowy. Dobrze wszystko wymieszać.
  3. Dodać mąki, proszku do pieczenia, sody oczyszczonej, soli i przyprawy do potraw z dyni, i wymieszać do odpowiedniej konsystencji. Uważaj, aby nie przemieszać.
  4. Surowe ciasto wlać do przygotowanej formy i piec przez około 45-55 minut, lub dopóki wykałaczka włożona do środka nie wyjdzie czysta na zewnątrz.
  5. Wyjąć z piekarnika i umieścić na drucianej kratce, aby przez 15 minut chleb w formie wystygł. Potem ostrożnie odwróć formę, aby wyjąć chleb. Umieść chleb z powrotem na kratce, aby dalej stygł, lub ostrożnie pokrój go. Chleb może być nieco delikatny, gdy nadal jest gorący, więc bądź ostrożny podczas krojenia.
  6. Po podaniu kromek pozostały chleb trzymać w szczelnym opakowaniu.

Źródło: https://www.lovefromtheoven.com/vegan-pumpkin-bread/

Dżem z dyni – według przepisu Manueli Zangary z serwisu Manu’s Menu

Czas przygotowania składników: 35 minut. Czas gotowania: 30 minut. Pełny czas: 1 godzina 5 minut.

Składniki:

  • 1 kg dyni oczyszczonej i posiekanej w kostki
  • 400 g (2 szklanki) cukru granulowanego
  • Sok z jednej cytryny
  • 1,5 łyżeczki startego imbiru

Czynności:

  1. Upiec dynię w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez 30 minut lub dopóki dynia nie zmięknie.
  2. Zblendować tak, aby dynia nabrała płynności.
  3. Wrzucić puree z dyni do garnka, dodać cukier, sok z cytryny i imbir.
  4. Gotować na średnim ogniu przez 30 minut.
  5. Umieścić dżem w sterylnych słoikach.

Źródło: https://www.manusmenu.com/pumpkin-jam

Skip to content