Nr konta bankowego: 10 1240 4025 1111 0010 6175 7085 - Przekaż 1% podatku nr KRS 0000445584 biuro@poranek.pl

Sezon na pomidory w pełni. W poprzedniej części sezonowego niezbędnika pisaliśmy dlaczego warto sięgać po pomidory, jakie są najpopularniejsze odmiany oraz jakie są metody konserwacji tego popularnego warzywa. Tym razem podpowiemy jak prawidło przechowywać pomidory oraz co można z nich zrobić. Zaczynamy!

Jak przechowywać pomidory?

Najważniejsza informacja na początek: nigdy nie wsadzajcie pomidorów do lodówki. Jeśli ich temperatura spadnie poniżej 10 stopni Celsjusza, utracą one bezpowrotnie cenny związek smakowy  (Z)-3-heksenal.
Jak podaje branżowy Kukbuk:

Francuscy badacze z INRA porównywali wpływ zmian, które zaszły w pomidorach przechowywanych w temperaturze 20 i 4 stopni – w tej ostatniej pomidory traciły dużą część związków aromatycznych, choć stratę można było częściowo odwrócić dzięki przetrzymaniu pomidorów w temperaturze pokojowej przez dobę.

Coś jeszcze?

Pomidorów nigdy nie chowajcie do plastikowej torby – narazicie je tym sposobem na działanie etylenu odpowiedzialnego za dojrzewanie owoców, a także zafundujecie im beztlenową fermentację

W rekomendacjach badaczy z Uniwersytetu Kalifornijskiego możemy przeczytać, że dojrzałe pomidory najlepiej przechowywać nie dłużej niż 3-5 dni w temperaturze 7-10 stopni – wyższej niż ta zazwyczaj występująca w lodówce, lecz dużo niższej niż panująca w większości kuchni, zwłaszcza latem. Według tych samych wytycznych długotrwałe przechowywanie w niskiej temperaturze (powyżej 2 tygodni w 10 stopniach lub ponad 6-8 dni w 5 stopniach) może skutkować przedwczesnym mięknięciem, uszkodzeniem skórki, brązowieniem nasion i większą podatnością na pleśnienie.

Po czym dodaje, że:

Jeśli nie dacie rady zjeść wszystkich kupionych pomidorów w ciągu jednego lub dwóch dni, nie bójcie się włożyć ich do lodówki!

Zamoczenie pomidorów na pięć minut w wodzie o temperaturze 51 stopni przed umieszczeniem ich w lodówce sprawia, że zachowują więcej ze swojego naturalnego aromatu

Przetwory z pomidorów – 3 sprawdzone sposoby


Ketchup z pomidorów domowy

Składniki: pomidory – 1 i 1/2 kg | cebula – 1 sztuka | olej kokosowy – 1 łyżka | czosnek – 2 ząbki | czerwony ocet winny – 1/4 szklanki | sól -2 łyżeczki | pieprz – 1/2 łyżeczki | suszony imbir – 1/4 łyżeczki | odrobinę pieprz cayenne | cukier trzcinowy – 1/4 szklanki | odrobinę chili w proszku odrobinę | laska cynamonu.

  1. Pomidory obieramy i kroimy w niewielkie kawałki.
  2. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy poszatkowaną cebulę i smażymy, mieszając od czasu do czasu, aż się zeszkli. Dodajemy czosnek i smażymy, mieszając przez kolejną minutę. Dolewamy ocet, dorzucamy pokrojone pomidory i wszystkie przyprawy, gotujemy przez około 20 minut.
  3. Laskę cynamonu wyjmujemy. Zawartość garnka doprowadzamy do konsystencji keczupu za pomocą blendera i gotujemy przez kolejne 20-30 minut. Gotowy keczup odstawiamy na bok do ostygnięcia, a następnie przelewamy do słoika lub butelki.
  4. Aby obrać pomidory ze skórki, zalejcie je w dużej misce wrzątkiem z czajnika. Po kilku minutach wystarczy je wyjąć i naciąć na krzyż po stronie przeciwnej do ogonka, a skórka sama zacznie schodzić.

Źródło

Suszone pomidory w oliwie

Składniki: suszone pomidory | 250ml oliwy z oliwek | 3 ząbki czosnku | liść laurowy| sól, pieprz do smaku | zioła.

  1. Pomidory suszone przygotowujemy z mięsistych podłużnych pomidorów.
  2. Kroimy na połówki lub ćwiartki.
  3. Dopieramy ulubione zioła: suszone oregano, rozmaryn bazylia, kilka ziaren kolendry, 3-4 ziarna ziela angielskiego, łyżeczka pieprzu kolorowego ucieramy w moździerzu i posypujemy pomidory,
  4. Oliwę doprowadzamy niemal do wrzenia, dodajemy sól, pieprz,
  5. Do słoika na dno wkładamy czosnek, ziele angielskie, liść laurowy.
  6. Zalewamy gorącą oliwą  ułożone pomidory.

Źródło własne

Krem pomidorowy z grzankami

 

Składniki: masło – 2 łyżki | oliwa1 łyżka | czosnek- 1 ząbek | cebula – 1/2 sztuki | pomidory w puszce – 500 g bulion warzywny – 2 szklanki | semolina / mąka – 4 łyżki | cukier – 1 łyżka | mała bagietka – 1 sztuka | suszone pomidory – kilka | pesto – 4 łyżki

  1. Na patelni rozpuszczamy masło i oliwę, dodajemy posiekany ząbek czosnku oraz drobno pokrojoną cebulę.
  2. Smażymy chwilę, aż cebula się zeszkli.
  3. Dodajemy pomidory i smażymy przez jeszcze kilka minut, aż smaki się połączą.
  4. Dolewamy 2 szklanki bulionu warzywnego, dobrze mieszamy i gotujemy przez chwilę.
  5. Energicznie mieszając, wsypujemy do zupy semolinę i gotujemy, aż zupa zgęstnieje.
  6. Przyprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem.
  7. Bagietkę kroimy na grube kromki (3 kromki na talerz z zupą) i układamy je na blaszce do pieczenia.
  8. Zapiekamy grzanki przez kilka minut w piekarniku.
  9. Po wyjęciu z piekarnika na każdej układamy kilka cząstek posiekanych suszonych pomidorów.
  10. Grzanki układamy na rancie talerza z zupą.
  11. Całość skrapiamy kroplami pesto i oliwy.

Źródło własne

Skip to content