Baza wiedzy
Syrop z szyszek sosny – właściwości zdrowotne i przepis
Nieco zapomniany przez nasze społeczeństwo, syrop z szyszek sosnowych powoli wraca do łask. Jakie właściwości zdrowotne posiada ów specyfik?
Związek między dietą a zdrowiem psychicznym
Dieta ma wpływ również na nasze zdrowie psychiczne. O tym, jak dbać o nasze połączenie jelita-mózg pisze Bartosz Warzeszkiewicz.
Locavore – czyli korzyści płynące z jedzenia sezonowych produktów lokalnych
Kim są locavore i co jedzą? Justyna Bylinowska dzieli się z nami wskazówkami dotyczącymi lokalnej żywności sezonowej.
Praca w ogrodzie i jej liczne korzyści
Jakie efekty niesie ze sobą praca w ogrodzie? Badania naukowców dowodzą, że korzyści z tego rodzaju pracy są one ogromne.
Aplikacje mobilne do walki z marnowaniem żywności
Marnowanie żywności jest problemem, na który wielu ludzi próbuje znaleźć jakieś rozwiązanie. Jednym z nich są specjalne aplikacje mobilne.
Brzydkie owoce i warzywa nie są gorsze
Brzydkie owoce i warzywa nie cieszą się popularnością ze względu na swój wygląd. Ale wciąż są tak samo zdrowe i pożywne, jak te piękne.
Jak przekonać dzieci do niemarnowania żywności?
Aby ograniczyć marnowanie jedzenia powinniśmy włączyć nienachalną edukację w tym zakresie w wspólnie spędzony czas. Jak się za to zabrać?
“Roślinne złote mleko” na wzmocnienie odporności
Roślinne złote mleko to wywodzący się z Indii prozdrowotny napój, w którego skład wchodzi kurkuma zmieszana z ciepłym mlekiem i przyprawami.
Suwerenność żywnościowa. Dlaczego powinniśmy do niej dążyć?
Suwerenność żywnościowa to system, który jest nam niezbędny w dobie zmian klimatycznych. Dowiedz się dlaczego!
Plastik. Jak z niego zrezygnować?
Plastik dosłownie zalewa nasz świat. Do oceanów trafia rocznie 8 mln ton tworzyw sztucznych – to więcej, niż waży Wielka Piramida w Gizie.
Wegańska wigilia – barszcz, groch z kaszą, boczniaki ala śledź
Staropolskie wigilijne potrawy były przyrządzone z płodów rolnych, a także darów lasu. Sprawdźcie trzy potrawy bez których trudno wyobrazić sobie polską wigilię.
Marnowanie jedzenia w Boże Narodzenie – jak tego uniknąć?
Święta Bożego Narodzenia to czas, gdy marnowanie żywności nabiera szczególnego charakteru. W artykule podpowiadamy, jak się przed tym ustrzec.
KOMU POMAGA TWOJE 1,5%?
Zapoznaj się z naszą działalnością.
Udzielamy wsparcia żywnościowego najbardziej potrzebującym – osobom chorym, niepełnosprawnym, rodzinom wielodzietnym, seniorom.
Dajmy im szansę na godne życie.