Nieco zapomniany przez nasze społeczeństwo, syrop z szyszek sosnowych powoli wraca do łask. Jakie właściwości zdrowotne posiada ów specyfik?
Pora jesienno-zimowa sprzyja infekcjom. Znamy już liczne sposoby na to, by chronić się przed nimi. Zamiast jednak korzystać z naturalnych sposobów ochrony przed przeziębieniami i poważniejszymi chorobami, zazwyczaj wolimy sięgać po reklamowane w telewizji specyfiki. A przecież sama natura zaopatrzyła nas w szereg środków, które pozwolą nam wzmocnić naszą odporność.
Jednym z tych mało znanych dzisiaj naturalnych sposobów jest syrop z szyszek sosnowych. Jest to słodki syrop o konsystencji zbliżonej do miodu, który powstaje dzięki szyszkom z drzewa sosnowego. Podobny syrop można sporządzić również z młodych pędów sosny. Oba produkty były znane naszym babciom, które w maju i czerwcu zbierały z sosen młode pędy i szyszki. Współcześnie gotowy syrop możemy kupić w sklepach ze zdrową żywnością, ale możemy go przyrządzić również sami.
Właściwości zdrowotne syropu
Słodki smak syropu sosnowego z szyszek polubią nie tylko dorośli, ale również dzieci. W parze z dobrym smakiem tego specyfiku idą również konkretne korzyści zdrowotne. Syrop ma właściwości wykrztuśne, przeciwbakteryjne, odkażające, rozkurczowe, a ponadto pobudza trawienie. Z tego powodu zaleca się spożywać go zarówno podczas przeziębienia, grypy, zapalenia krtani, jak i profilaktycznie, aby uchronić się przed tymi infekcjami. Polecany jest także osobom wyczerpanym i cierpiącym na chroniczne zmęczenie.
Wspomniane wyżej właściwości zdrowotne syrop z szyszek sosnowych zawdzięcza następującym składnikom:
- witamina C, która jest powszechnie znana ze swoich właściwości wzmacniających odporność organizmu,
- węglowodany w postaci cukrów, które dodają energii naszemu ciału i mózgowi,
- sole mineralne, które wzmacniają nasze kości i poprawiają gospodarkę wodną organizmu,
- flawonoidy, które są przeciwutleniaczami, działają rozkurczowo i moczopędnie,
- gorycze, które pobudzają apetyt, a także działają uspokajająco i wzmacniająco.
Oprócz tego syrop z szyszek sosnowych bogaty jest w żywicę. Ta naturalna substancja stymuluje odporność organizmu i wzmacnia go, a także działa przeciwmiażdżycowo.
Jak spożywać syrop z szyszek sosnowych?
Zaleca się, aby profilaktycznie dorosły człowiek spożywał 1 łyżkę stołową (lub 3-4 łyżeczki) syropu dziennie. Dzieciom natomiast podaje się 1 łyżeczkę dziennie. W przypadku choroby zalecenia są takie, aby dorośli spożywali 3 łyżki stołowe dziennie, zaś dzieci 3 łyżeczki. Oprócz tego można potraktować syrop jak miód, smarując nim chleb bądź dodając do herbaty lub wody (napoje nie mogą jednak być zbyt gorące).
Przeciwwskazania
Nadmiar syropu może niekorzystnie działać na pracę nerek, dlatego nie należy spożywać go więcej niż jest to zalecane. Nie jest również wskazany dla osób cierpiących na cukrzycę ze względu na wysoką zawartość cukrów prostych (potrzebnych do wytworzenia syropu). Ponadto syrop może nasilać objawy astmy, dlatego przed spożyciem należy skonsultować się z lekarzem. Oczywiście syropu powinni unikać wszyscy, którzy cierpią na alergie na składniki zawarte w syropie, zwłaszcza sosnowe olejki eteryczne.
Przykładowy przepis na syrop z szyszek sosnowych
Syrop z szyszek sosnowych można kupić w sklepie ze zdrową żywnością. Można go jednak wykonać również samemu, a przepis jest bardzo prosty. Potrzebne nam będą do tego:
- młode zielone szyszki zebrane w lesie (koniecznie z dala od miast)
- cukier – najlepiej trzcinowy – lub miód,
- szklane słoiki.
Zbierając młode zielone szyszki w lesie (w maju lub czerwcu), należy ostrożnie je zrywać i uważać, aby nie uciąć gałązek. Najlepiej zbierać je w rękawiczkach, aby nie ubrudzić rąk żywicą.
Zebrane szyszki należy namoczyć w letniej wodzie przez około godzinę, aby pozbyć się wszelkich zanieczyszczeń. Następnie odcinamy drewniane ogonki, szyszki kroimy na kawałki i wrzucamy je do słoików (po przekrojeniu szyszki szybko tracą zielony kolor, ale nie ma to żadnego znaczenia). Kawałki szyszek zasypujemy cukrem lub zalewamy miodem i mieszamy tak, aby cukier lub miód znajdował się w całym słoiku. Proporcje szyszek do cukru lub miodu powinny wynosić 1 do 1, np. 1 kg szyszek i 1 kg cukru.
Słoiki lekko zakręcamy i stawiamy na parapecie po nasłonecznionej stronie. Trzymamy je tam przez co najmniej tydzień (mówi się też o 2-3 tygodniach). Codziennie należy poświęcić chwilę, aby potrząsnąć zawartością słoika – dzięki temu uzyskamy więcej syropu. Uważajmy na oznaki pleśni (wtedy cała zawartość jest do wyrzucenia)! Gdy syrop będzie zajmował około ⅔ pojemności słoika, należy go odcedzić do odrębnych słoików lub butelek. Gotowy syrop przechowujemy w chłodnym i suchym miejscu, dzięki temu wytrzyma nawet rok.
Źródła:
- https://www.kurnikowo.pl/2018/05/syrop-z-zielonych-szyszek-sosny-przepis.html
- https://www.ofeminin.pl/fitness-i-zdrowie/zdrowe-odzywianie/syrop-z-szyszek-sosny-naturalny-zastrzyk-zdrowia/h08n846
- http://www.cukromania.pl/2015/06/syrop-z-szyszek-sosny.html
- https://fajnyogrod.pl/porady/syrop-z-szyszek-sosny-najlepsze-przepisy-i-zastosowanie-praktyczne/
- https://naturalnieozdrowiu.pl/syrop-z-mlodych-szyszek-sosny-przepis-wlasciwosci/
Najnowsze komentarze