Nadeszła jesień, a wraz z nią chłodniejsze temperatury. To dobry czas na przyjrzenie się naszym nawykom zdrowotnym. Wielu z nas zapada na infekcje właśnie dlatego, że pozwalają nam na to nasze niewłaściwe przyzwyczajenia. W poniższym artykule przyjrzymy się nawykom, które obniżają naszą odporność i które najlepiej byłoby całkowicie wyeliminować z naszego życia. Choć na częstotliwość łapania infekcji wpływ mają też inne czynniki, np. genetyczne, to dobrze jest pamiętać, że duży wpływ na nie mają także nasze przyzwyczajenia. Jakie nawyki powodują, że często zapadamy na przeziębienie i inne infekcje, choć wcale nie musimy?

Jemy zbyt mało lub zbyt dużo

Wpływ na naszą odporność ma między innymi to, ile jemy. Z jednej strony, gdy jemy za mało, to dostarczamy naszemu organizmowi zbyt mało energii i składników odżywczych potrzebnych białym krwinkom do zwalczania infekcji. Ale z drugiej strony zbyt dużo jedzenia też nam nie służy. Nadmiar tłuszczu sprawia, że nasze komórki odpornościowe stają się mniej aktywne. To oznacza, że nadwaga również sprzyja infekcjom.

Niskie zróżnicowanie żywności

Innym poważnym problemem jest to, że spożywamy mało różnorodne posiłki. Aby zachować naszą odporność na wysokim poziomie, potrzebujemy spożywać dużo witaminy A, B6, B12, C, D3 i E, a także składników mineralnych, zwłaszcza żelaza, cynku i selenu. Niedobory powyższych składników powodują liczne konsekwencje osłabiające odpowiedź immunologiczną naszego organizmu. O tym, co jeść, aby uzupełniać te składniki, piszemy tutaj.

Cukier

Wielu z nas lubi słodycze. Okazuje się jednak, że nie jest to najlepszy nawyk, ponieważ cukier dosłownie niszczy naszą odporność. Naukowcy z Uniwersytetu Loma Linda w Kalifornii podali ochotnikom ilość cukru równoważną jego zawartości w litrze napoju gazowanego, czyli około 100 g. Następnie przebadali krew uczestników. Okazało się, że leukocyty znacznie słabiej radziły sobie z drobnoustrojami, a cały efekt trwał aż 5 godzin. Dodatkowo cukry proste zawarte w słodyczach są pożywką dla szkodliwych grzybów.

Tymczasem wielu z nas spożywa duże ilości cukru, nawet o tym nie wiedząc. Serwis Ile Cukru podaje, że w 100 ml Coca-Coli znajduje się 10,6 g cukru. Każda kostka cukru to 5 g. Jeśli założymy, że standardowa wielkość szklanki to 200 ml, to pijąc jedną szklankę coli, spożywamy ponad 21 g cukru. Jest to równoznaczne z czterema kostkami! Okazuje się niestety, że podobne ilości cukru są zawarte w wielu innych napojach, np. Mirinda zawiera aż 13 g cukru w 100 ml.

Aby zachować naszą odporność, najlepiej zrobimy, jeśli będziemy unikać produktów bogatych w wysoko przetworzone cukry proste.

Używki

O szkodliwym wpływie używek na nasz organizm pisaliśmy już tutaj i tutaj. Alkohol działa na nasz układ odpornościowy podobnie jak cukier – osłabia działanie limfocytów oraz skraca czas ich życia. Wykazały to badania polskich naukowców z Akademii Medycznej w Bydgoszczy i AM w Poznaniu. Z kolei chińscy naukowcy z Kantonu wykazali negatywny wpływ dymu papierosowego na nasz układ odpornościowy.

Czego jeszcze unikać?

Serwis Natuli wymienia 10 produktów spożywczych i czynności, których należy unikać, aby zachować naszą odporność:

  1. Mleko modyfikowane (dotyczy niemowląt)
  2. Produkty mleczne takie jak jogurty
  3. Cukier
  4. Produkty oczyszczone, np. biały chleb
  5. Nadmiar mięsa (naszym zdaniem jakiekolwiek mięso – piszemy o tym tutaj, tutaj i tutaj)
  6. Owoce cytrusowe (okazuje się, że wychładzają organizm – lepiej korzystać z naszych lokalnych źródeł witaminy C, takich jak jabłka czy cebula)
  7. Żywność wysoko przetworzona
  8. Nadmiar soli
  9. Soki z zagęszczanych soków lub przecierów i napoje gazowane
  10. Smażone potrawy

Zaniedbywanie higieny

Zaniedbywanie higieny również sprawia, że narażamy samych siebie na działanie drobnoustrojów. Większość z nas stara się myć ręce, np. po wizycie w ubikacji, przed przygotowaniem posiłku, a także przed samym jedzeniem. Jednak nawet jeśli czujemy, że nasze ręce są czyste, to jednak nadal gromadzą się na nich wirusy i bakterie, które przy różnych okazjach przenoszą się do wnętrza naszego organizmu. Dotyczy to zwłaszcza korzystania z telefonu, na którym gromadzi się bardzo wiele zarazków.

Temperatura ciała

Podobny umiar potrzebny jest przy zachowywaniu odpowiedniej temperatury ciała. Kiedy nasz organizm jest wyziębiony, nasze błony śluzowe stają się niedokrwione, przez co ciężej przychodzi im usuwanie drobnoustrojów. Dlatego dobrze jest zadbać o to, by było nam ciepło na zewnątrz w okresie jesienno-zimowym. Ale nie należy przesadzać również w drugą stronę. Zbyt ciepłe otoczenie, np. w naszym domu, sprawia, że niechętnie wychodzimy z domu na zimno. Unikajmy zwłaszcza nadmiernej potliwości.

Stres

Stres towarzyszy nam niemal cały czas. Pozytywny stres zachęca nas do działania, jednak negatywny stres, a zwłaszcza długotrwałe narażenie na czynniki stresogenne, sprawia, że nasz organizm słabnie. Dzieje się tak, ponieważ organizm pod wpływem stresu wydziela hormon zwany kortyzolem, który uszkadza limfocyty T, odpowiedzialne za walkę z drobnoustrojami. Ponadto kortyzol hamuje syntezę prostaglandyn, które również pełnią rolę w ochronie organizmu.

Inne ważne czynniki

Do innych ważnych czynników wpływających na naszą odporność zaliczamy odpowiedni ruch i sen. Duża część z nas prowadzi siedzący tryb życia. Okazuje się, że brak ruchu również wywiera negatywny wpływ na naszą odporność. Podobny efekt przynosi brak odpowiedniego snu. Więcej na ten temat piszemy tutaj.

Podsumowanie

Jeżeli wyeliminujemy powyższe przyzwyczajenia, możemy być pewni, że organizm nam za to podziękuje. Będziemy mniej chorować, a więcej cieszyć się zdrowiem w okresie roku, który temu nie sprzyja.

Źródła:

  • https://www.hellozdrowie.pl/artykul-7-codziennych-nawykow-oslabiajacych-odpornosc/
  • https://www.doz.pl/czytelnia/a13911-8_nawykow_obnizajacych_odpornosc
  • https://ktomalek.pl/blog/5-nawykow-oslabiajacych-nasza-odpornosc/w-110
  • https://dziecisawazne.pl/10-rzeczy-wzmacniajacych-i-10-oslabiajacych-odpornosc/
Skip to content