Dieta odgrywa kluczową rolę w dobrym samopoczuciu psychicznym. Jak wynika z przeprowadzonych badań: regularnie spożywane owoce redukują poziom odczuwanego stresu, szczególnie u dorosłych w średnim wieku. Mogą również obniżać ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2. To nie jedyne korzyści, które dają nam owoce. W nowym artykule odsłaniamy przez wami ich inne tajemnicze właściwości, które zostały potwierdzone przez naukowców.

Najzdrowsze owoce to te intensywnych barwach

 

Sezonowe owoce (i warzywa) mają wiele zalet, a jedną z nich jest ogromny potencjał antyoksydacyjny witamin A, C i E, które przede wszystkim wspomagają walkę z wolnymi rodnikami. Szczególnie zdrowe są świeże owoce o intensywnych barwach.

Istnieje jedna ważna zasada, którą powinniśmy się kierować podczas zakupu sezonowych owoców i warzyw. Im intensywniejszy kolor owocu, im bardziej fioletowy, czerwony czy zielony, tym więcej wartości odżywczych w sobie zawiera i jeszcze korzystniej wpłynie na nasze samopoczucie i wygląd – Urszula Bulanda, dietetyk i technolog żywienia, na łamach serwisu Nauka w Polsce.

Zadziwiające właściwości owoców

 

Owoce mogą obniżać ryzyko cukrzycy typu 2

Papryka i czarna porzeczka zwiększają odporność na niepożądane ustroje. Banany, jabłka czy borówki pomogą, gdy odczuwamy zmęczenie i potrzebujemy skutecznego zastrzyku energii.

Na urodę, jędrność skóry, estetyczny wygląd paznokci czy włosów wpływa truskawka, zwana “owocem piękności”. I nie jest to jedyny owoc, który zabiega o laur pierwszeństwa w tej kategorii. Mango pomaga wygładzić zmarszczki, a czerwona porzeczka działa ściągająco, tonizująco i antybakteryjnie!

Popularne w naszym kraju śliwki mają właściwości przeciwzapalne. A w suszonych owocach, znajduje się jeszcze więcej wapnia i magnezu, co wiąże się ze zmniejszeniem ryzyka osteoporozy. Zarówno świeże jak i suszone śliwki pomagają przyspieszyć przemianę materii i zadbać o zdrowie jelit.

Jak spożywać owoce? Najlepsze świeże ale nie tylko…

 

Właściwości prozdrowotne wykazują także owoce spożywane w innej formie. Według Katarzyny Kasperkiewicz – mikrobiolożki z Wydziału Nauk Przyrodniczych Uniwersytetu Śląskiego, cytowanej przez PAP: kompot z suszu to bogactwo witamin, minerałów i błonnika. Gruszki, śliwki i jabłka z kompotu łagodzą podrażnienia żołądka i oczyszczają jelita z niestrawionych resztek pokarmowych.

Kompot z suszu to bogactwo witamin (A, C, K, z grupy B), minerałów (magnez, potas) oraz dużych ilości kwasów owocowych, a także niezwykle cennego błonnika. Substancje te wspomagają perystaltykę jelit oraz stanowią bogatą pożywkę dla dobroczynnych bakterii jelitowych – wyjaśniła specjalistka.

Panaceum na stres

 

Prócz wyżej wymienionych korzyści regularnie spożywane owoce obniżają stres, który według Światowej Organizacji Zdrowia nazywany jest czasem “chorobą stulecia”. Dlaczego? Więcej niż 60% chorób cywilizacyjnych ma podłoże nerwowe. Wystarczy wymienić chociażby depresję, alkoholizm, czy choroby układu trawiennego – anoreksję, bulimię lub otyłość. Wszystkie one wynikają z długotrwałego, nieleczonego stresu, który dotykać nas może niemalże codziennie.

Stres stanowi więc praprzyczynę wielu spośród najgroźniejszych współczesnych chorób.

Tymczasem czasopismo Climate Nutrition opublikowało raport z badań, który dowodzi że osoby, które codziennie jadły co najmniej 470 gramów owoców i warzyw, miały o 10 proc. niższy poziom stresu niż osoby, które spożywały mniej niż 230 gramów tych produktów.

Skip to content