Nr konta bankowego: 10 1240 4025 1111 0010 6175 7085 - Przekaż 1% podatku nr KRS 0000445584 biuro@poranek.pl

Jaki jest wpływ jedzenia na nasze zdrowie? Badania dowodzą, że jego oddziaływanie może być jeszcze większe niż do tej pory sądziliśmy. Specjaliści z dziedziny nauk o żywieniu odkryli ostatnio, że ​​dieta znacząco wpływa również na zdrowie psychiczne i samopoczucie. 

Jedzenie ma ogromny wpływ na nasze zdrowie

 

Jesteśmy tym, co  jemy, a jedzenie ma ogromny wpływ na nasze zdrowie. Niestety, w  dzisiejszych czasach dla wielu z nas nie liczy się jakość jedzenia, a jego cena, dostępność, smak i przyjemność, jaką nam daje. Często sięgamy np. po gotowe produkty, a te nie stanowią dobrego wyboru. Jeżeli stają się czymś co jemy regularnie – w dalszej perspektywie odbije się to na naszym zdrowiu.

Już trakcie drugiego lockdownu specjaliści odkryli przerażają zależność między ciężkim przebiegiem choroby wywołanej przez koronawirusa a otyłością. Otyłość to punkt wyjścia do wielu chorób cywilizacyjnych, wspomina o tym prof. Marek Postuła w podcaście „Jak być zdrowy (nie tylko w pandemii)”, który można odsłuchać tutaj.

Wpływ jedzenia na nasze zdrowie psychiczne

 

Jak dowodzą naukowcy z Uniwersytetu w Göteborgu jedzenie ma również niebagatelny wpływ na nasze zdrowie psychiczne:

Odkryliśmy dowody na powiązanie między złą dietą a pogorszeniem zaburzeń nastroju, w tym stanów lękowych i depresji. Jednakże wiele powszechnych przekonań na temat efektów poszczególnych składników nie ma wsparcia w postaci solidnych dowodów – mówi główna autorka opracowania, prof. Suzanne Dickson.

Dobrze udokumentowana jest np. relacja między bogatą w warzywa i oliwę tzw. dietą śródziemnomorską a korzyściami dla zdrowia psychicznego. Między innymi chroni ona do pewnego stopnia przed lękami i depresją.

Składniki odżywcze niezbędne dla prawidłowej pracy organizmu

Woda stanowi jeden z absolutnie niezbędnych składników pokarmowych w diecie każdego człowieka. Pomimo że sama woda nie ma wartości odżywczej, pełni bardzo ważną funkcję transportową – przenosi składniki odżywcze do komórek, przyczynia się do wydalania ubocznych produktów przemiany materii i substancji toksycznych, które gromadzą się w tkankach. Latem zaleca się spożywanie około 2-2,5 litrów wody dziennie. Jej zbyt mała ilość może powodować przesuszenie, szorstkość, a nawet uwidaczniać zmarszczki.

Białko jest zasadniczym materiałem budulcowym, niezbędnym do budowy i odbudowy każdej komórki. Pełnowartościowe białka znajdują się w nasionach roślin strączkowych. Są obecne także w produktach zbożowych, nasionach i orzechach.  Mitem jest stwierdzenie, że białko zawarte w mięsie jest niezbędne do prawidłowego sposobu odżywiania. Pisaliśmy o tym w naszym artykule.

Cukry to grupa związków chemicznych, składających się z węglu i tlenu. Dzielą się na cukry proste monosacharydy) i złożone, składające się z wielu cząsteczek cukrów prostych połączonych ze sobą w określony sposób. Cukry są niezwykle rozpowszechnione w przyrodzie, a głównym ich źródłem są to warzywa i owoce, będące podstawą zdrowej diety i zachowania właściwego wyglądu skóry.

Tłuszcze to nasze źródło energii. W skład diety powinny wchodzić tłuszcze zwierzęce (masło) i roślinne (oliwa, oleje roślinne) oraz tłuszcze zawarte w innych produktach

Sole mineralne spełniają funkcje budulcowe, biorą udział w przemianie materii, zapewniają właściwą pracę narządów i tkanek. Są niezbędne w zachowaniu równowagi kwasowo- zasadowej oraz normalnej pobudliwości nerwów i mięśni.

Witaminy są substancjami organicznymi. Biorą one udział we wszystkich podstawowych czynnościach organizmu, umożliwiając właściwe jego funkcjonowanie, odpowiedni wzrost, rozwój i dobre samopoczucie.

Jakich potraw powinniśmy unikać (albo znacznie ograniczyć)?

 

Przede wszystkim z diety należy wyeliminować mięso, słodkie i słone przekąski, napoje gazowane, fast foody oraz dania gotowe, czyli produkty wysoko przetworzone, bazujące na nasyconych kwasach tłuszczowych, złych węglowodanach oraz substancjach konserwujących.

Nie chodzi tu oczywiście o radykalne odrzucenie wszystkich niekorzystnych dla naszego zdrowia  potraw. Zjedzenie kilku kostek czekolady w tygodniu nie spowoduje u nas natychmiastowej otyłości. Asceza nie jest wskazana, gdyż może się ona odbić na naszym zdrowiu psychicznym. W kwestii żywienia „należy bardzo uważnie słuchać swojego ciała”. Najważniejszą zasadą jaką powinniśmy stosować w naszym życiu to zachowanie zdrowego umiaru i rozsądku.