Nr konta bankowego: 10 1240 4025 1111 0010 6175 7085 - Przekaż 1% podatku nr KRS 0000445584 biuro@poranek.pl

Jak podaje Gazeta Wyborcza: prawie 6 milionów Polaków ma nadciśnienie tętnicze i hipercholesterolemię. Wysokie ciśnienie sprawia, że cholesterol „wprasowuje” się w ściany naczyń krwionośnych. Tak dochodzi do miażdżycy, której skutkiem często są m.in. zawał serca i udar mózgu.

Nadciśnienie tętnicze i hipercholesterolemia to schorzenia cywilizacyjne

Odpowiednia kontrola wymienionych czynników ryzyka sercowo-naczyniowego jest istotna ze względu na możliwość redukcji ryzyka zgonu i zachorowalności na choroby układu krążenia. Szacuje się, że w Polsce odsetek przedwczesnej umieralności, czyli zgonów osób w wieku 25–64 lat spowodowanych chorobami układu sercowo-naczyniowego jest ponad 2-krotnie wyższy niż w innych krajach Unii Europejskiej. 

Zastanówmy się dlaczego…

Kluczową kwestię w leczeniu nadciśnienia stanowi dieta

Zdecydowana większość Polaków niestety w nadmiarze spożywa tłuszcze zwierzęce oraz nie dba o jakość produktów. Dużo, tanio i tłusto oto dewiza żywieniowa, która naszym rodakom towarzyszy przez większość życia. 

Biorąc pod uwagę lata niedoborów, przeświadczenie o tym, że białko zwierzęce jest tym najwłaściwszym (najbardziej treściwym) oraz mit, że stanowi integralny element polskiej kuchni  – stąd właśnie wynika zafałszowany obraz tego co powinniśmy spożywać a co nie.

Kuchnia śródziemnomorska  – sekret długowieczności?

Zastanawialiście się kiedyś nad witalnością seniorów pochodzących z państw basenu Morza Śródziemnego? Zwykli mieszkańcy Andaluzji czy Kalabrii nie mają przecież dostępu do lepszej niż nasz służby zdrowia ani prywatnych dietetyków. Jednym z sekretów wspomnianej witalności jest kuchnia.

Kuchnia śródziemnomorska przez wielu uważana jest za najzdrowszą na świecie. Jej podstawę stanowią ryby i owoce morza, świeże warzywa oraz owoce. Królują w niej aromatyczne zioła oraz oliwa z oliwek. Nie spożywa się tam zbyt wiele mięsa. 

Mimo, że w wielu krajach potrawy śródziemnomorskie mają różne oblicze, łączy je niska kaloryczność, korzystny wpływ na układ krążenia, a przede wszystkim lekkość. Dieta oparta na kuchni śródziemnomorskiej nie tylko hamuje proces starzenia się organizmu, ale sprawdza się w profilaktyce chorób serca i naczyń krwionośnych. 

Nadciśnienie tętnicze i cholesterol – jak minimalizować skutki za pomocą diety? 9 ważnych zasad!

  1. Pierwszym krokiem do zdrowia powinna być całkowita zmiana jadłospisu.
  2. Ogranicz spożycie tłuszczu. Zaleca się, aby maksymalnie ok. 25% zapotrzebowania energetycznego pochodziło z tłuszczów. Należy przede wszystkim ograniczyć tłuszcze nasycone, pochodzenia zwierzęcego, zastępując je tłuszczami pochodzenia roślinnego. 
  3. Zredukuj lub wyeliminuj spożywanie mięsa
  4. Zwiększ ilość spożywanych warzyw i owoców. Dla osiągnięcia korzystnego efektu zdrowotnego, w naszej diecie powinno się znaleźć 4-5 porcji warzyw i owoców dziennie. Zapewniają one odpowiednią podaż błonnika, potasu oraz magnezu.
  5. Włącz do swojej diety orzechy i migdały. Podobnie jak warzywa i owoce stanowią cenne źródło błonnika, potasu i magnezu, które pomagają w obniżeniu ciśnienia tętniczego.
  6. Spożywaj produkty pełnoziarniste. Jako źródło węglowodanów złożonych wybieraj produkty zbożowe pochodzące z mąki z pełnego przemiału. Są one bogatym źródłem błonnika pokarmowego.
  7. Unikaj cukrów prostych. Staraj się wyeliminować bądź przynajmniej zredukować do minimum spożywanie cukrów prostych. Znajdują się one przede wszystkim w słodzonych napojach, słodyczach, ale również w wielu produktach wysoko przetworzonych.
  8. Zredukuj ilość soli kuchennej. Ważnym elementem diety osób z nadciśnieniem tętniczym jest ograniczenie spożycia soli kuchennej. Maksymalne spożycie nie powinno przekraczać 5 g soli kuchennej dziennie. Sól warto zastąpić ziołami.
  9. Unikaj żywności wysoko przetworzonej. Żywność taka obfituje w tłuszcze nasycone, cukry proste oraz często zawiera duże ilości soli, a więc obecne są w niej wszystkie te składniki, których lepiej jest unikać.