Nr konta bankowego: 10 1240 4025 1111 0010 6175 7085 - Przekaż 1% podatku nr KRS 0000445584 biuro@poranek.pl

Nie od dzisiaj mówi się, że warzywa i owoce są niezbędne dla naszego zdrowia. Jednak aby cieszyć się dobrym zdrowiem, należy się również dobrze obchodzić z samymi warzywami i owocami. Te bowiem mogą zawierać substancje lub drobnoustroje szkodliwe dla naszego zdrowia. Dlatego tak ważne jest mycie owoców i warzyw. Jak to robić najlepiej?

Dobrodziejstwa warzyw i owoców

Owoce i warzywa są produktami potrzebnymi w naszej codziennej diecie. Dostarczają nam one wielu witamin, błonnika oraz węglowodanów, a także składników mineralnych. Witaminy A, C i E są silnymi przeciwutleniaczami (antyoksydantami), podobnie jak cynk. Są nimi również flawonoidy i likopen. Przeciwutleniacze są nam potrzebne do zwalczania tzw. wolnych rodników, które uszkadzają nasze komórki, podnosząc ryzyko wystąpienia raka. Dlatego owoce i warzywa powinny obowiązkowo znajdować się w naszej diecie. O tym, jakie rośliny jeść, aby uniknąć choroby nowotworowej, piszemy tutaj.

Zanieczyszczenia na warzywach i owocach

Powierzchnia warzyw i owoców jednak nie jest wolna od drobnoustrojów i szkodliwych substancji. W zależności od pory roku, techniki produkcji lub środka transportu, na ich powierzchni mogą znajdować się organizmy lub substancje, które mogą nam zaszkodzić. Współczesna produkcja owoców i warzyw sprawia, że na ich skórze mogą znajdować się pozostałości po tej produkcji. Należą do nich np. pestycydy, nawozy lub metale ciężkie.

Do drobnoustrojów i innych czynników biologicznych możemy zaś zaliczyć bakterie, pleśń, pasożyty, drożdże, a także larwy i jaja owadów. Serwis Mój Dietetyk podaje, że stosunkowo częste są zatrucia takimi bakteriami, jak ShigellaListeria monocytogenes. Wywołują one biegunkę, bóle brzucha, nudności, wymioty, a w cięższej postaci mogą też powodować zapalenie opon mózgowych. Z kolei pleśń wywołana przez grzyby Aspergillus lub Penicillium może być źródłem toksyn, które powodują uszkodzenie nerek, wątroby, oraz układu nerwowego czy pokarmowego. Mogą też powodować raka, a w przypadku ciężarnych kobiet – uszkodzenia płodu.

Odpowiednie mycie warzyw i owoców sprawi, że pozbędziemy się powyższych szkodliwych drobnoustrojów i substancji. Więc jak to robić najlepiej?

Mycie owoców i warzyw – co działa najlepiej?

W pierwszej kolejności należy zadbać nie tyle o poprawne mycie owoców i warzyw, ile o odpowiedni ich zakup i transport do domu. Należy więc unikać produktów, które są zbite, uszkodzone, lub mają zmienioną barwę. Przenosząc zakupy do domu, pamiętaj o tym, aby owoce i warzywa nie znajdowały się na dnie siatki. Pozwoli to uniknąć niepotrzebnego miażdżenia lub obijania się produktów.

Portal Spożywczy zauważa, że zdecydowana większość Polaków (ok. 80%) myje owoce jedynie pod bieżącą wodą. Jednak również około 80% Polaków słyszało o innych metodach czyszczenia owoców i warzyw. Można je podzielić na metody usuwające pestycydy i inne chemikalia (polewanie wrzątkiem, moczenie w roztworze z sody oczyszczonej) oraz metody zabijające bakterie i inne drobnoustroje (moczenie w roztworze z octu lub soku cytrynowego).

Jednak według dr. Jacka Pustopolskiego, kierownika Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH, polewanie bieżącą wodą w zupełności wystarczy:

– Nie ma konieczności stosowania takich metod, jak moczenie owoców czy warzyw w wodzie, stosowania kwasów czy sody. Nie zwiększy to bezpieczeństwa tych produktów, a np. stosowanie sody powoduje rozkład witamin – wskazuje ekspert.

Kilka innych zasad

Oprócz samego mycia owoców i warzyw warto zapoznać się z kilkoma innymi zasadami mycia owoców i warzyw, które warto wdrożyć:

  • Należy myć owoce i warzywa nie tylko po ich zakupie, ale przede wszystkim bezpośrednio przed ich spożyciem lub wykorzystaniem do potrawy.
  • Myj nie tylko owoce, które jesz ze skórką, ale również owoce, które obierasz ze skórki (cytrusy, banany). Drobnoustroje i chemikalia znajdujące się na skórkach tych owoców mogą bowiem dostać się przez nasze ręce na sam miąższ.
  • Niektóre owoce i warzywa należy myć dokładniej niż inne, np. brzoskwinie, ze względu na omszenie skórki. Warzywa do gotowania na parze w skórkach i ogórki dobrze jest czyścić szczotką.
  • Nie kupuj owoców i warzyw na zapas – są to produkty, które psują się dość szybko. W ten sposób unikniesz marnotrawienia żywności i pieniędzy.
  • Odpowiednio przechowuj owoce i warzywa. Większość owoców i warzyw należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, takim jak lodówka.
  • Gdy już na owocu lub warzywie pojawi się pleśń, wyrzuć go od razu. Pleśń to oznaka, że cały produkt jest zainfekowany mikotoksynami, które są dla nas szkodliwe.

Jednak najważniejszą zasadą jest ta, aby zawsze mieć czyste ręce. Mycie owoców i warzyw nie pomoże, jeśli nie umyliśmy również rąk, które także mogą być siedliskiem zarazków (nawet tych, z których oczyściliśmy wcześniej owoce i warzywa). Dlatego spożywając lub obierając owoce starajmy się, aby nasze ręce również były czyste.

Źródła:

  • https://mojdietetyk.pl/artykuly/jak-bezpiecznie-korzystac-z-obfitosci-warzyw-i-owocow.html
  • https://krokdozdrowia.com/mycie-warzyw-owocow-rady-oraz-wskazowki/
  • https://www.portalspozywczy.pl/owoce-warzywa/wiadomosci/jak-myc-warzywa-i-owoce,134633.html

 

Skip to content