Papryka to jedno z najpopularniejszych warzyw na świecie, które znalazło zastosowanie zarówno w kuchniach europejskich, zwłaszcza węgierskiej, jak i azjatyckich, meksykańskich i wielu innych. Ta niezwykła roślina pochodzi z Ameryki Południowej i zaskakuje bogactwem kolorów, kształtów i odmian. Bywa słodka, ostra, pikantna. Kusi swoim smakiem i aromatem. Jest niskokaloryczna, gdyż składa się głównie z wody i błonnika pokarmowego. Wspomaga walkę z nadmiernymi kilogramami, wzmacnia siły witalne, a nade wszystko to prawdziwa skarbnica cennych dla zdrowia składników. Warto włączyć ją do codziennej diety.
Co zawiera papryka
Papryka jest bogata w składniki odżywcze, zawiera witaminę A, E, C. Świeża czerwona papryka ma więcej witaminy C niż cytryna, w 100 g jest aż 180 mg. Jedna średniej wielkości papryka pokrywa w 150 proc. dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Papryka jest zasobna także w witaminy z grupy B, foliany, Beta-karoten, Alfa-karoten, Beta-kryptoksantynę, luteinę i zeaksantynę. Pikantnego smaku nadaje jej kapsaicyna, im więcej tego alkaloidu w papryce, tym jest ona ostrzejsza.
Kapsaicyna stanowiąca główny bioaktywny związek w papryce chili ma zaskakujące właściwości przeciwbólowe. Ponadto może sprzyjać utracie masy ciała poprzez hamowanie apetytu i pobudzanie przemiany materii. W licznych badaniach naukowych potwierdzono skuteczność papryczki chili jako produktu wspierającego odchudzanie. Wystarczy 10 gramów czerwonej papryki chili, by znacząco zwiększyć spalanie tkanki tłuszczowej.
Kapsaicyna zwiększa odporność na infekcje układu pokarmowego, pobudza motorykę jelit i żołądka, aktywizuje odnowę tkanki nabłonka przewodu pokarmowego, pobudza wydzielanie kwasu solnego i soku trzustkowego. Przeciwdziała rozwojowi bakterii Helicobacter pylori, głównemu winowajcy choroby wrzodowej żołądka.
Kuracja z użyciem kapsaicyny jest wskazana osobom z marznącymi dłońmi czy stopami – to kolejne z wielu jej wspaniałych właściwości.
Oto, dlaczego warto jeść paprykę
Wspomaga pracę układu immunologicznego – kichaj na katar i kaszel!
Ze względu na dużą zawartość witaminy C oraz witamin o właściwościach antyoksydacyjnych A i E przyczynia się do wzrostu poziomu limfocytów T, budujących naszą odporność. Ostre przyprawy ułatwiają oddychanie, mają działanie upłynniające śluz, tym samym ułatwiając usuwanie go z dróg oddechowych. Przeprowadzono badania, które wskazują na niski odsetek chorób płucnych w regionach, których dieta jest bogata w kapsaicynę. W Meksyku nawet do lodów dodaje się ostre przyprawy.
Działa ochronnie na układ sercowo-naczyniowy
Zmniejsza ryzyko wystąpienia zawałów serca i udarów, obniża znacznie poziom tzw. złego cholesterolu. Chroni przed przedwczesnym zwapnieniem naczyń krwionośnych. Kapsaicyna jest silnym przeciwutleniaczem, który może chronić przed stresem oksydacyjnym i zwalczać wolne rodniki, które są odpowiedzialne za powstawanie stanów zapalnych w organizmie. To one często odgrywają kluczową rolę w rozwoju chorób sercowo-naczyniowych.
Chroni przed rozwojem różnych typów nowotworów
Papryka jest jednym z nielicznych produktów zawierających likopen. U osób z niskim poziomem likopenu we krwi występuje wyższe ryzyko zachorowania na raka szyjki macicy, raka pęcherza moczowego i trzustki. Naukowcy z Nottingham University wykazali, że kapsaicyna może wywołać u komórek nowotworowych proces apoptozy (zaprogramowanej śmierci komórki), atakując ich mitochondria, które odpowiadają za wytwarzanie energii. Także inne spokrewnione z kapsaicyną związki zawarte w papryce, tzw. waniloidy, potrafią specyficznie wiązać się z komórkami nowotworowymi, nie uszkadzając zdrowych.
Zadba o zdrowie twoich oczu
Papryka zawiera cenne składniki, takie jak Beta-karoten, luteinę, zeaksantynę oraz witaminę C, które są kluczowe dla zdrowia oczu. Według naukowców pomarańczowa papryka zawiera najwyższy poziom zeaksantyny, a żółta najwięcej luteiny. Luteina i zeaksantyna wybarwiają naszą plamkę żółtą, chroniąc ją przed uszkodzeniami. Potwierdzono, że związki te chronią także siatkówkę oka przed uszkodzeniami oksydacyjnymi, mogą zmniejszyć ryzyko zaćmy.
Wzmacnia włosy i paznokcie
Dzięki zawartości krzemu papryka poprawia stan włosów i paznokci, a dzięki kapsaicynie usprawnia krążenie, co zapewnia mieszkom włosowym dobre odżywienie i stymuluje wzrost włosów. Spośród papryk najbogatszą w krzem jest papryka zielona.
Stosuj ją przy niedokrwistości
Papryka jest dobrym źródłem żelaza i witaminy C, która jest niezbędna do prawidłowego przyswajania tego pierwiastka. Dzięki niemu po naszym organizmie krąży tlen i powstaje hemoglobina oraz niezbędne enzymy. Ponadto papryka, zwłaszcza zielona, jest bogatym źródłem kwasu foliowego – to niezbędny składnik do prawidłowego rozwoju układu nerwowego u płodu. Zaliczana jest także do grupy sprzymierzeńców zdrowia psychicznego ze względu na zawartość kwasu foliowego, żelaza, magnezu, potasu, selenu, tiaminy, witaminy A, witaminy B6, witaminy B12, witaminy C i cynku.
Sprzyja zdrowym kościom i zębom
Mangan i wapń zawarty w papryce wspiera układ kostny i przy regularnym spożyciu może zapobiec osteoporozie. Chrupanie papryki może przynieść zaskakujące korzyści dla zdrowia zębów. Zdaniem ekspertów podobnie jak inne twarde warzywa i owoce, np. jabłka, surowa papryka może pełnić funkcję naturalnej, doraźnej szczoteczki do zębów.
Którą paprykę wybrać?
Zielona papryka jest świetnym źródłem związków mineralnych, witamin i flawonoidów, które zwalczają wolne rodniki. Obfituje w kwas foliowy (jeden strąk pokrywa ok. 25 proc. dziennego zapotrzebowania na tę witaminę), jest także dobrym źródłem witaminy E, zwanej witaminą młodości.
Papryka żółta także dostarczy witaminę E, jednak jest ceniona jako źródło luteiny i zeaksantyny (przeciwutleniacz należący do barwników karotenoidów), które potrafią unieszkodliwić wolne rodniki w siatkówce oka, a nam zapewnić dobre widzenie.
Papryka czerwona troszczy się o wzrok i skórę. Dostarcza Beta-karotenu, czyli prowitaminy A. Już 100 g papryki powinno zaspokoić ok. 70 proc. zapotrzebowania człowieka na wit. A. Regularne jej spożywanie zapewni nam piękną, zdrową cerę oraz spowolni proces starzenia się skóry.
Bez względu na jej kolor, papryka jest warzywem, które na co dzień powinno gościć na naszym talerzu. Spożywana regularnie przeciwdziała licznym chorobom przewlekłym, wspiera zdrowie oczu, korzystnie wpływa na stan skóry, uzupełnia potencjalne niedobory żywieniowe. W kuchni można ją zastosować w różnej formie: faszerowanej, pieczonej, duszonej. Doskonale wzbogaci takie dania, jak omlet, jajecznicę, leczo czy pizzę, a świeża stanowi świetny pomysł na zdrową przekąskę. To niezwykłe warzywo sprawdzi się idealnie jako element sosów, aromatycznych zup, surówek, odświeżających sałat, dań głównych oraz kanapek czy zdrowych koktajli.
Bibliografia
- https://edis.ifas.ufl.edu/pdffiles/FE/FE102800.pdf
- Narmin Yazdizadeh Shotorbani i in.; “Antioxidant activities of two sweet pepper Capsicum annuum L. varieties phenolic extracts and the effects of thermal treatment”;
- Muhammad Nadeem i in.; “Antioxidant Potential of Bell Pepper (Capsicum annum L.)-A Review”;
- Sun, T., Xu, Z., Wu, C. T., Janes, M., Prinyawiwatkul, W., & No, H. K. (2007). Antioxidant activities of different colored sweet bell peppers (Capsicum annuum L.). Journal of Food Science, 72(2), S98-S102.
- Thankachan, P., Walczyk, T., Muthayya, S., Kurpad, A. V., & Hurrell, R. F. (2008). Iron absorption in young Indian women: the interaction of iron status with the influence of tea and ascorbic acid. The American journal of clinical nutrition, 87(4), 881-886.
- Lejeune, M. P., Kovacs, E. M., & Westerterp-Plantenga, M. S. (2003). Effect of capsaicin on substrate oxidation and weight maintenance after modest body-weight loss in human subjects. British Journal of Nutrition, 90(3), 651-659.
- Bone, R. A., Landrum, J. T., Dixon, Z., Chen, Y., & Llerena, C. M. (2000). Lutein and zeaxanthin in the eyes, serum and diet of human subjects. Experimental eye research, 71(3), 239-245.
- McCarty, M. F., DiNicolantonio, J. J., & O’keefe, J. H. (2015). Capsaicin may have important potential for promoting vascular and metabolic health. Open Heart, 2(1
Najnowsze komentarze