Nr konta bankowego: 10 1240 4025 1111 0010 6175 7085 - Przekaż 1,5% podatku nr KRS 0000445584 biuro@poranek.pl

Jak pisaliśmy ostatnio, szpinak jest jednym z najzdrowszych warzyw. Niestety wielu z nas zniechęcono do niego skutecznie już w dzieciństwie, zmuszając do jedzenia zielonej papki i to jeszcze z dodatkiem czosnku.

Jest wiele powodów, dla których warto jeść szpinak, przygotujmy go jednak smacznie. Jest on hitem ostatnich lat, modnym i cenionym w kilkunastu różnych postaciach.

Przedstawiamy kilka niepowtarzalnych propozycji przygotowania tego warzywa.

 

Makaron ze szpinakowym pesto i skwarkami z tofu

 

 

Makaron z pesto to jedna z szybszych opcji obiadu – prosty w przygotowaniu, w dodatku tak smaczny!

W poniższym przepisie proponujemy zielone pesto ze szpinaku. Dobrze, żeby był to świeży szpinak prosto z bazaru, z łodygą i korzonkami, jednak taki ze sklepu również się nada.

Składniki na 2 porcje:

  • 2 garści makaronu pełnoziarnistego
  • 100g świeżego szpinaku + kilka liści
  • 3 łyżki orzechów nerkowca
  • 2 łyżki płatków drożdżowych (dodatek opcjonalny, jednak warto go dodać)
  • oliwa z oliwek
  • 100 g (pół kostki) naturalnego lub wędzonego tofu
  • olej rzepakowy do smażenia
  • wegański ser do podania (dodatek opcjonalny)
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Świeży szpinak, orzechy nerkowca, płatki drożdżowe i sporą ilość soli z pieprzem zmiksować w malakserze lub w blenderem ręcznym na gładkie pesto. Stopniowo dodawać oliwę z oliwek – całość powinna mieć konsystencję półlejącą się.
  2. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  3. Tofu pokruszyć na małe kawałki. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy i podsmażyć na nim drobinki tofu na brązowy kolor.
  4. Do ugotowanego makaronu dodać pesto, skwarki z tofu oraz posiekane liście szpinaku.

 

Praktyczna wskazówka:

Idealnym dodatkiem do całości będzie wegański ser na wzór parmezanu lub kilka szczypt płatków drożdżowych.

 

Lazania

 

 

Przepis inny niż wszystkie – w popularnym włoskim specjale mięso zamieniamy na szpinak. Jest to wspaniały pomysł na obiad dla całej rodziny, którą zaskoczy nowy, niebanalny smak. Do lazanii warto dodać ser gorgonzola, który wspaniale podkreśli jej smak.

Danie przygotowuje się w bardzo prosty sposób – zdecydowanie szybciej niż tradycyjną lazanię z mięsem i sosem beszamel.

Co więcej, lazania stanowi również sprytny sposób na przemycenie w posiłku porcji warzyw dla małych i dużych niejadków.

 

Składniki:

  • 1 kg mrożonego szpinaku rozdrobnionego
  • 70 g półtłustego sera feta
  • 40 g sera gorgonzola
  • około 200 g startego sera mozzarella
  • 1 większa cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano i zioła według gustu
  • 1 opakowanie makaronu do lazanii

 

Przygotowanie:

  1. Cebulę posiekać w kostkę.
  2. Na większej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i zeszklić na niej cebulę. Dodać mrożony szpinak, a następnie przecisnąć bezpośrednio 4 ząbki czosnku. Całość dusić na niewielkim ogniu przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
  3. Ser feta oraz ser gorgonzola pokroić w kostkę i dodać do szpinaku. Dokładnie wymieszać.
  4. Dodać sól, pieprz, oregano oraz ulubione zioła. Dusić całość do czasu, aż sery się rozpuszczą i powstanie gładka masa.
  5. W niedużym garnku zagotować wodę z dodatkiem szczypty soli. Każdy płat makaronu lazania zamoczyć we wrzątku i trzymać w nim około 2 minuty (aż lekko zmięknie).
  6. Naczynie żaroodporne natłuścić masłem. Na dno położyć warstwę makaronu i układać jego płaty „na zakładkę”, co zapobiegnie wypłynięciu farszu. Na makaron nałożyć porcję nadzienia i posypać startym serem mozzarella. Czynność powtarzać do momentu skończenia się składników. Na wierzchu powinna znaleźć się warstwa sera.
  7. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Lazanię piec przez 25 minut.

 

Zupa ze szpinakiem i olejem lnianym

 

Zupa szpinakowa jest gęsta, pyszna i niesamowicie pożywna. Gotujemy ją na wywarze jarzynowym, podajemy z dodatkiem śmietany lub jogurtu – albo bez. Nawet dzieci zjedzą ją ze smakiem i to do ostatniej łyżki.

Składniki:

  • 3-4 ziemniaki
  • 2-3 średnie marchewki
  • garść poszatkowanej natki pietruszki
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • 8-10 brykietów mrożonego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 ziarna pieprzu
  • 3 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • śmietana lub jogurt naturalny (dodatek opcjonalny)
  • olej lniany

Przygotowanie:

  1. Marchewkę, korzeń pietruszki i seler umyć, obrać i zetrzeć na tarce lub zmiksować w robocie kuchennym. Tak przygotowane warzywa wrzucić do garnka i zalać wodą do poziomu około 3 cm ponad warzywa.
  2. Dodać pieprz, ziele angielskie, liście laurowe i zmiażdżone ząbki czosnku. Gotować około 15 minut.
  3. Ziemniaki pokroić w kostkę i wrzucić do garnka razem ze szpinakiem. Całość gotować do miękkości.
  4. Gotową zupę podawać w miseczkach, opcjonalnie dodając śmietanę lub jogurt naturalny.
  5. Olej lniany dodać do już wystudzonej zupy.

 

Jaglane kulki ze szpinakiem

 

 

Danie – marzenie: proste w przygotowaniu, smaczne i lekkie. A jakie wartościowe!

 

Składniki:

  • 100 g surowej kaszy jaglanej
  • 3-4 garście szpinaku
  • pieprz
  • 2 cebule
  • masło klarowane do smażenia

 

Przygotowanie:

  1. Kaszę jaglaną ugotować.
  2. Cebule pokroić w kostkę i usmażyć na maśle klarowanym.
  3. Dodać szpinak. Przyprawić, a następnie dusić do czasu, aż zmniejszy swoją objętość.
  4. Do ugotowanej kaszy jaglanej dodać zawartość patelni. Wymieszać i uformować kulki.

 

Zielony koktajl dla dzieci

 

 

Ten koktajl ma same zalety:

  • Przepis jest genialnie prosty, zawiera jedynie 3 składniki.
  • Wystarczy dosłownie kilka minut na przygotowanie pysznego i wartościowego napoju.
  • Jest to świetny sposób na podanie szpinaku i przemycenie do posiłku porcji zdrowia.
  • Do jego przygotowania można wykorzystać ciemniejsze banany.

 

Składniki:

  • 1 garść świeżego szpinaku
  • 1 banan
  • jogurt naturalny lub woda (dodatek opcjonalny)

 

Przygotowanie:

  1. Szpinak zmiksować z bananem.
  2. Opcjonalnie dodać kilka łyżek jogurtu naturalnego lub wody.

 

Praktyczna wskazówka:

Do koktajlu można dodać nasiona chia, siemię lniane lub sezam – będzie jeszcze zdrowszy.

 

Domowe lody ze szpinakiem i czarną porzeczką

 

 

Przepis na pyszne i zdrowe domowe lody? Nic prostszego: wystarczy wziąć ulubione owoce, dodać jogurt naturalny lub mleczko kokosowe oraz nadający słodkości składnik – miód lub syrop klonowy.

Domowe lody są bardzo łatwe do wykonania, kolorowe i co najważniejsze, w przeciwieństwie do kupnych nie zawierają sztucznych dodatków.

 

Składniki:

  • czarna porzeczka
  • jogurt naturalny lub mleczko kokosowe
  • miód lub syrop klonowy (dodatek opcjonalny do smaku)
  • garść świeżego szpinaku
  • 1 banan

 

Przygotowanie:

  1. Sok z czarnej porzeczki wycisnąć za pomocą wyciskarki. Wymieszać z jogurtem naturalnym w dowolnych proporcjach (im więcej dodanego soku, tym intensywniejszy będzie kolor lodów).
  2. Opcjonalnie dodać niewielką ilość miodu lub syropu klonowego do smaku.
  3. Gotową masę przełożyć do foremek do lodów, zapełniając około 1/3 foremki.
  4. Dla uzyskania koloru zielonego zmiksować garść szpinaku z bananem. Opcjonalnie można też dodać odrobinę jogurtu.
  5. Po zmiksowaniu dopełnić foremki zieloną masą, włożyć patyczki i wstawić do zamrażalnika. Po kilku godzinach lody będą już gotowe do jedzenia.

 

Praktyczna wskazówka:

Jeśli nie dysponujemy wyciskarką, czarną porzeczkę można zalać wodą w garnku i gotować do momentu, aż puści sok. Przed wymieszaniem z jogurtem porzeczki można (ale nie jest to konieczne) przecisnąć przez sitko.

 

Smacznego!

 

Źródła:

  • https://ladyochmistrzyni.pl/10-pomyslow-na-szpinak-dla-dzieci-blw/
  • https://ervegan.com/2019/06/14-erbox-makaron-ze-szpinakowym-pesto-i-skwarkami-z-tofu/

 

Skip to content